Kekfrankos
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
m |
|||
Linia 9: | Linia 9: | ||
|masa jagód=2 | |masa jagód=2 | ||
|smak=odmianowy | |smak=odmianowy | ||
+ | |SAT=2900 | ||
|termin dojrzewania=Późny | |termin dojrzewania=Późny | ||
+ | |ilość dni dojrzewania=150 | ||
|mrozoodporność=-16 | |mrozoodporność=-16 | ||
|kolor gron=Granatowe | |kolor gron=Granatowe | ||
Linia 20: | Linia 22: | ||
|drewnienie łozy=zadowalające | |drewnienie łozy=zadowalające | ||
|plenność=średnia | |plenność=średnia | ||
+ | |cięcie=średnie | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == |
Wersja z 22:13, 11 sty 2014
Kekfrankos | |
---|---|
Rodzice | Nieznani |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | odmianowy |
SAT | 2900 |
Termin dojrzewania | Późny |
Ilość dni dojrzewania | 150 |
Mrozoodporność | -16 °C257,15 K 3,2 °F 462,87 °R |
Kolor gron | Granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana popularna w Czechach, Austrii, na Słowacji i na Węgrzech. Daje wina o charakterystycznym odmianowym aromacie,typu owocowego. Bardzo dobrze reaguje na leżakowanie w beczkach. Stanowi zazwyczaj jeden z głównych składników win Egri Bikaver.
Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce.
...Do uzupełnienia...
Choroby
Cięcie
Synonimy
Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
grono i liść, ,liść, koronka, grono, pestki
Inne zdjęcia
ovine.cz:grona, ,grona; ;vino.sk:grono; ;Vitiselekt:owocujący krzew;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
brak
Fakty o Kekfrankos — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | średnie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | Późny + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 150 + |
Kolor gron | Granatowe + |
Kraj | Austria + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R) + |
Odmiana | Kekfrankos + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.900 + |
Smak | Odmianowy + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |