modified on 31 paź 2024 at 20:48 ••• 42 364 views

Kekfrankos

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m
Linia 9: Linia 9:
|masa jagód=2
|masa jagód=2
|smak=odmianowy
|smak=odmianowy
 +
|SAT=2900
|termin dojrzewania=Późny
|termin dojrzewania=Późny
 +
|ilość dni dojrzewania=150
|mrozoodporność=-16
|mrozoodporność=-16
|kolor gron=Granatowe
|kolor gron=Granatowe
Linia 20: Linia 22:
|drewnienie łozy=zadowalające
|drewnienie łozy=zadowalające
|plenność=średnia
|plenność=średnia
 +
|cięcie=średnie
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==

Wersja z 22:13, 11 sty 2014

Kekfrankos
Rodzice Nieznani
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Austria
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 15 mm
Masa jagód 2 g
smak odmianowy
SAT 2900
Termin dojrzewania Późny
Ilość dni dojrzewania 150
Mrozoodporność -16 °C257,15 K
3,2 °F
462,87 °R
Kolor gron Granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l

Opis

Odmiana popularna w Czechach, Austrii, na Słowacji i na Węgrzech. Daje wina o charakterystycznym odmianowym aromacie,typu owocowego. Bardzo dobrze reaguje na leżakowanie w beczkach. Stanowi zazwyczaj jeden z głównych składników win Egri Bikaver.

Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce.

...Do uzupełnienia...

Choroby

Cięcie

Synonimy

Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany

grono i liść, ,liść, koronka, grono, pestki

Inne zdjęcia

ovine.cz:grona, ,grona;  ;vino.sk:grono;  ;Vitiselekt:owocujący krzew;

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

brak
Fakty o Kekfrankos — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcieśrednie oczek/m2  +
DojrzewaniePóźny  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni150  +
Kolor gronGranatowe  +
KrajAustria  +
Masa150 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R)  +
OdmianaKekfrankos  +
Plennośćśrednia  +
Rozmiar jagód15 mm  +
Sat2.900  +
SmakOdmianowy  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów9  +