modified on 3 sty 2024 at 17:06 ••• 23 365 views

Zéta

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Zéta
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Zéta
-
|zdjęcie =  
+
|opis zdjęcia=brak
-
|opis zdjęcia = brak
+
|rodzice=[[odmiana::Furmint]] x [[odmiana::Bouvier]]
-
|rodzice = [[odmiana::Furmint]] x [[odmiana::Bouvier]]
+
|kraj pochodzenia=Węgry
-
|gatunek = vitis vinifera
+
|masa grona=140
-
|kraj pochodzenia = Węgry
+
|rozmiary jagód=16
-
|masa grona = 140
+
|masa jagód=2
-
|rozmiary jagód =  
+
|smak=Muskat
-
|smak =  
+
|SAT=2500-2600
-
|SAT = 2500-2600
+
|termin dojrzewania=15-30.09
-
|termin dojrzewania =15-30.09
+
|mrozoodporność=-21
-
|mrozoodporność = -21
+
|kolor gron=jasne
-
|kolor gron = jasne
+
|zapylanie=własnopylna
-
|nasiona = TAK
+
|zastosowanie=przerobowe
-
|zapylanie = własnopylna
+
|zawartość cukrów=26
-
|zastosowanie = przerobowe
+
|zawartość kwasów=9
 +
|nasiona=TAK
 +
|wzrost=Bardzo silny
 +
|płodność latorośli=90%
 +
|obsada gron=2,2
 +
|plenność=bardzo wysoka
}}
}}
-
 
== Opis ==
== Opis ==
Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).
Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).

Wersja z 18:35, 18 wrz 2014

Zéta
Rodzice Furmint x Bouvier
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 140 g
Rozmiary jagód 16 mm
Masa jagód 2 g
smak Muskat
SAT 2500-2600
Termin dojrzewania 15-30.09
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 26 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l

Opis

Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).

Dojrzewa wcześniej od Furminta od 4 do 6-ciu tygodni, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych. Owoce gromadzą bardzo dużo cukru i łatwo ulegają botrytyzacji. Może być uprawiana tam , gdzie inne tego typu odmiany (tokajskie) nie dojrzewają. Wykorzystywana do wyrobu słodkich win typu "tokaj" i do mieszanek z innymi szczepami tokajskimi. Najlepsze wina uzyskuje się wtedy gdy krzewy rosną na cięższej , gliniastej glebie.

Mrozoodporność do sprawdzenia w polskich warunkach.

Dojrzewanie

Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do Chrupka Złota i Nero. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej.

Choroby

Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń

Cięcie

Synonimy

Przed 1999r znana jako Oremus.

Wina

Zeta 2006 : Alkohol (vol%) 12 - Kwasowość (g / l) 7,3 - pH 3.26 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 25,89. Wyniki oceny: - zapach 2,98 - smak, zapach, ogólne wrażenie 10.23 - łączny wynik 17,28

Tokaje :2005 i 2006, ,2007, 2009

Litratura

Zdjęcia

Węgry: grona;  ;bor_hu:grona;  ;Wilk400 :grona w lipcu; liście;

Fakty o Zéta — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-30.09  +
Kolor gronjasne  +
KrajWęgry  +
Masa140 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
Obsada gron2,2 szt.  +
OdmianaZéta  +, Furmint  +, Bouvier  +, Chrupka Złota  + i Nero  +
Plennośćbardzo wysoka  +
Płodność latorośli90% %  +
Rozmiar jagód16 mm  +
Sat2.500 -2600  +
SmakMuskat  +
WzrostBardzo silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów26  +
Zawartość kwasów9  +