Zéta
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia) |
|||
Linia 52: | Linia 52: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Węgry: [http://hungaricumborszalon.hu/kepek/_kep_88.jpg grona]; ;bor_hu:[http://www.bor.hu/image/szolofajta/.350x700/59.jpg grona]; ;Wilk400 :[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/546c95eef8e462c8.html grona w lipcu]; | Węgry: [http://hungaricumborszalon.hu/kepek/_kep_88.jpg grona]; ;bor_hu:[http://www.bor.hu/image/szolofajta/.350x700/59.jpg grona]; ;Wilk400 :[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/546c95eef8e462c8.html grona w lipcu]; | ||
- | [http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ca92500ed8bc1e2.html liście]; | + | [http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ca92500ed8bc1e2.html liście]; |
+ | [http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/70e8fa5487062fdb.html grona na początku września]; | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia |
Wersja z 19:47, 22 wrz 2014
Zéta | |
---|---|
Rodzice | Furmint x Bouvier |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 140 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 2-4 g |
smak | Muskat |
SAT | 2500-2600 |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 26 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).
Dojrzewa wcześniej od Furminta od 4 do 6-ciu tygodni, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych. Owoce gromadzą bardzo dużo cukru i łatwo ulegają botrytyzacji. Może być uprawiana tam , gdzie inne tego typu odmiany (tokajskie) nie dojrzewają. Wykorzystywana do wyrobu słodkich win typu "tokaj" i do mieszanek z innymi szczepami tokajskimi. Najlepsze wina uzyskuje się wtedy gdy krzewy rosną na cięższej , gliniastej glebie.
Mrozoodporność do sprawdzenia w polskich warunkach.
Dojrzewanie
Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do Chrupka Złota i Nero. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej. W nie najlepszym 2014 roku , dojrzała w Warszawie na ciężkiej gliniastej glebie 1 września i bardzo szybko jagody zbotrytryzowały przy Brix 22-27.
Choroby
Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń
Cięcie
Synonimy
Przed 1999r znana jako Oremus.
Wina
Zeta 2006 : Alkohol (vol%) 12 - Kwasowość (g / l) 7,3 - pH 3.26 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 25,89. Wyniki oceny: - zapach 2,98 - smak, zapach, ogólne wrażenie 10.23 - łączny wynik 17,28
Tokaje :2005 i 2006, ,2007, 2009
Litratura
Zdjęcia
Węgry: grona; ;bor_hu:grona; ;Wilk400 :grona w lipcu; liście; grona na początku września;
Cięcie | krótkie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 15-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 140 g + |
Masa jagód | 2-4 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Obsada gron | 2,2 szt. + |
Odmiana | Zéta +, Furmint +, Bouvier +, Chrupka Złota + i Nero + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 90% % + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Smak | Muskat + |
Wzrost | Bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 26 + |
Zawartość kwasów | 9 + |