Izopan
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Literatura: link) |
(→Genealogia: drzewko) |
||
Linia 27: | Linia 27: | ||
'''Jagody:''' żółto – zielone, okrągłe, średniej wielkości, skórka półprzezroczysta, smak i aromat neutralny bez posmaku „labruski” | '''Jagody:''' żółto – zielone, okrągłe, średniej wielkości, skórka półprzezroczysta, smak i aromat neutralny bez posmaku „labruski” | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
- | + | [http://pictap.pl/di-BPKAZ0EX.jpg drzewko genealogiczne] | |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | Izopan – | + | Izopan – ,8125%''Vitis vinifera'' + 75,85%''Vitis labrusca'' |
== Choroby == | == Choroby == |
Wersja z 21:55, 18 sty 2015
Izopan | |
---|---|
Rodzice | Iza Zaliwska x Skarb Pannonii |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa grona | 150 g |
Masa jagód | 2 g |
smak | Neutralny |
Termin dojrzewania | 01-15.09 |
Kolor gron | zielono-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Odmiana deserowa powstała w Puławach ze skrzyżowania Iza Zaliwska i Skarb Panonii. Twórcą odmiany jest prof. Bolesław Jabłoński
Krzew rośnie średnio silnie.
Grona: średniej wielkości , luźne, często „przestrzelone”
Jagody: żółto – zielone, okrągłe, średniej wielkości, skórka półprzezroczysta, smak i aromat neutralny bez posmaku „labruski”
Genealogia
Izopan – ,8125%Vitis vinifera + 75,85%Vitis labrusca
Choroby
Średnio odporna na mączniaki. mało odporna na nekrozę korową.
Cięcie
Synonimy
Tematy na naszym forum
Literatura
Linki
https://www.bordeaux.inra.fr/cherry/docs/dossiers/Activities/Meetings/28 10 2013 WG1 Meeting_Skierniewice/Book of Abstracts_Conference_2013.pdf
Zdjęcia
Fakty o Izopan — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 01-15.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielono-żółte + |
Kraj | Polska + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Odmiana | Izopan + |
Plenność | średnia + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | śednio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |