Zastosowanie deserowe
Z Winogrona.org
Odmiany winorośli, których owoce przeznaczone są do bezpośredniego spożycia na surowo. Na ogół owoce tych odmian charakteryzują się dużymi gronami i jagodami o zwartym miąższu zrośniętym ze skórką i przyjemnym, zharmonizowanym smaku. W uprawie mają przeważnie wysokie wymagania termiczne, dość długie okresy dojrzewania, stosunkowo niską mrozoodporność i sporą podatność na choroby. Obecnie wyprowadzono pokaźną liczbę deserowych odmian mieszańcowych o cechach umożliwiających ich uprawę gruntową w polskich warunkach klimatycznych.
Inne odmiany których zastosowanie jest deserowe
A-1704, ARKADIA, Achilles, Afus Ali, Agat Doński, Agawam, Agrus, Ajuta, Ajwaz, Ajwiengo, Akademik, Aksinia, Alden, Aleksa, Alenuszka, Aloszenkin, Alphonse Lavallee, Ametyst, Ametyst Nowoczerkasski, Anastazja, Andriusza, Antoni Wielki, Arabskij 3, Argo, Arkadia, Arocznyj, Aron, As Bordeaux, Ataman, Ataman Pawluk, Atlant Zaporożskij, Awgustowskij, Aładdin, Ałtaj, Ałyj2, BV-16-18, Bagrowyj, Bajkonur, Bakłanowskij, Balet, Bażena, Biełyj KoKł, Biełła, Bieżewyj, Billi, Birstaler Muskat, Black Grand, Blan, Bogatianowskij, Boglarka … dalsze wyniki