modified on 27 sie 2023 at 20:57 ••• 27 471 views

Chancellor

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: dane obserw.)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów)
Linia 63: Linia 63:
vinsduquebec: [http://vinsduquebec.com/wp-content/uploads/2014/03/Chancellor_RG.jpg grono i liście];  ;amazon: [http://ecx.images-amazon.com/images/I/519Avzy9j3L.jpg  grona]
vinsduquebec: [http://vinsduquebec.com/wp-content/uploads/2014/03/Chancellor_RG.jpg grono i liście];  ;amazon: [http://ecx.images-amazon.com/images/I/519Avzy9j3L.jpg  grona]
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
-
<gallery widths=18px heights=18px perrow=3>
+
 
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
 +
</gallery>
 +
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 19:41, 21 lut 2016

Chancellor
Rodzice Seibel 5163 x Seibel 880
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 127,3 g
Rozmiary jagód 14x13 mm
Masa jagód 1,6 g
smak prosty
SAT 2600
Termin dojrzewania 20-30.09
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20,3 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Najważniejsza jak dotąd hybryda franko-amerykańska przeznaczona do produkcji czerwonego wina. Powszechnie uprawiana głównie w północnej Francji (pod nazwą: 'Seibel 7053') w pięćdziesięcioleciu 1920-1970. W latach sześćdziesiątych powierzchnia upraw tej odmiany wynosiła we Francji około 40 tysięcy hektarów. Żadna inna odmiana hybrydowa w dotychczasowych dziejach uprawy winorośli nie była uprawiana na tak dużej powierzchni. Od lat siedemdziesiątych zaczęto ją jednak bardzo szybko usuwać z winnic francuskich. Hodowcą odmiany był Albert Seibel, który wyselekcjonował ją w pierwszych latach XX wieku. Numer selekcyjny S.7053. Nazwa "Chancellor" została nadana w 1970 roku przez Finger Lakes. Krzew rośnie średnio silnie i ma pokrój pół płożący. Odmiana bardzo plenna - od 3 do 4 gron na latorośli.

Grona: średniej wielkości,cylindryczne do lekko stożkowych, dość zwarte

Jagody: czarne, okrągłe do lekko owalnych i grubej skórce.

Miąższ: mało soczysty.

Genealogia

drzewko genealogiczne

Choroby

Podobnie jak większość winifer. Wrażliwy na mączniaki i odporny na szarą pleśń(1); (3)

Herbicydy

Dobra tolerancja na 2,4-D (4) np. "Pielik". Nieodporna na herbicydy z grupy dicamba np."Aminopielik"," Mniszek", "Chwastox"

Cięcie

Synonimy

Seibel 7053, S.7053

Wino

Pod względem jakości wino z odmiany 'Chancellor' uważane jest za jedno z najlepszych wśród odmian franko-amerykańskich. Nadaje się do dłuższego przechowywania (2)

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

grona;  ;koronka; liście;  ;grono i jagody – rozmiary i kształty;  ;liść – rozmiary;  ;spód liścia;  ;grono;  ;grono, jagody, pestki[

szczegółowe dane obserwacyjne

Inne zdjęcia

vinsduquebec: grono i liście;  ;amazon: grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Chancellor — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciekrótkie oczek/m2  +
Dojrzewanie20-30.09  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronczarne  +
KrajFrancja  +
Masa127,3 g  +
Masa jagód1,6 g  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaChancellor  +
Plennośćbardzo wysoka  +
Płodność latorośliduża %  +
Rozmiar jagód14x13 mm  +
Sat2.600  +
SmakProsty  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20,3  +
Zawartość kwasów8  +