modified on 22 lut 2024 at 18:33 ••• 44 208 views

Cabernet Sauvignon

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(parametry dojrzewania)
Linia 20: Linia 20:
== Opis ==
== Opis ==
Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, [[kraj::Australia|Australii]], [[kraj::USA]], [[kraj::Argentyna|Argentynie]], [[kraj::Chile]], [[kraj::Turcja|Turcji]], [[kraj::Japonia|Japonii]], [[kraj::RPA]] i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus ([[kraj::Hiszpania]]), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.
Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, [[kraj::Australia|Australii]], [[kraj::USA]], [[kraj::Argentyna|Argentynie]], [[kraj::Chile]], [[kraj::Turcja|Turcji]], [[kraj::Japonia|Japonii]], [[kraj::RPA]] i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus ([[kraj::Hiszpania]]), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.
 +
==Parametry==
 +
wg New York Cornell University :
 +
1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?
 +
 +
1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l
 +
 +
1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l
 +
 +
1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l
 +
 +
1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l
 +
 +
może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich?
== Choroby ==
== Choroby ==

Wersja z 15:53, 6 mar 2011

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Sauvignon blanc x Cabernet franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 10 mm mm
Termin dojrzewania 21-31.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.

Parametry

wg New York Cornell University :

1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?

1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l

1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l

1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l

1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l

może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich?

Choroby

Cięcie

Synonimy

Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Cabernet Sauvignon — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor grongranatowe  +
KrajFrancja  +, Australia  +, USA  +, Argentyna  +, Chile  +, Turcja  +, Japonia  +, RPA  + i Hiszpania  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaCabernet Sauvignon  +, Sauvignon blanc  + i Cabernet franc  +
Rozmiar jagód10 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +