Cabernet Sauvignon
Z Winogrona.org
(parametry dojrzewania) |
|||
Linia 20: | Linia 20: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, [[kraj::Australia|Australii]], [[kraj::USA]], [[kraj::Argentyna|Argentynie]], [[kraj::Chile]], [[kraj::Turcja|Turcji]], [[kraj::Japonia|Japonii]], [[kraj::RPA]] i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus ([[kraj::Hiszpania]]), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina. | Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, [[kraj::Australia|Australii]], [[kraj::USA]], [[kraj::Argentyna|Argentynie]], [[kraj::Chile]], [[kraj::Turcja|Turcji]], [[kraj::Japonia|Japonii]], [[kraj::RPA]] i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus ([[kraj::Hiszpania]]), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina. | ||
+ | ==Parametry== | ||
+ | wg New York Cornell University : | ||
+ | 1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ? | ||
+ | |||
+ | 1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l | ||
+ | |||
+ | 1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l | ||
+ | |||
+ | 1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l | ||
+ | |||
+ | 1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l | ||
+ | |||
+ | może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich? | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Wersja z 15:53, 6 mar 2011
Cabernet Sauvignon | |
---|---|
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Sauvignon blanc x Cabernet franc |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 10 mm mm |
Termin dojrzewania | 21-31.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.
Parametry
wg New York Cornell University :
1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?
1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l
1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l
1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l
1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l
może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich?
Choroby
Cięcie
Synonimy
Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.
Literatura
Zdjęcia
Dojrzewanie | 21-31.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Francja +, Australia +, USA +, Argentyna +, Chile +, Turcja +, Japonia +, RPA + i Hiszpania + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Cabernet Sauvignon +, Sauvignon blanc + i Cabernet franc + |
Rozmiar jagód | 10 mm mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |