modified on 10 kwi 2018 at 20:30 ••• 15 037 views

Ananasowy wczesny

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia dodane przez forumowiczów)
(sat,dojrz. choroby wg P. Pavlousek)
Linia 6: Linia 6:
|masa jagód=3,2
|masa jagód=3,2
|smak=ananas , labrusca
|smak=ananas , labrusca
-
|termin dojrzewania=06.09
+
|termin dojrzewania=20.09-7.10
 +
|SAT=2580-2930
 +
|ilość dni dojrzewania=153-166
|mrozoodporność=-27
|mrozoodporność=-27
|kolor gron=zielone-żółte
|kolor gron=zielone-żółte
Linia 22: Linia 24:
== Choroby ==
== Choroby ==
-
 
+
m.rz. 6 ; m.pr. i sz.pl. 5 ; wg 9 cio pkt skali (9 najb.odporne)
== Cięcie ==
== Cięcie ==

Wersja z 20:09, 10 kwi 2018

Ananasowy wczesny
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Masa grona 190 g
Masa jagód 3,2 g
smak ananas , labrusca
SAT 2580-2930
Termin dojrzewania 20.09-7.10
Ilość dni dojrzewania 153-166
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron zielone-żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 19 °Bx

Opis

"Techniczny gatunek winorośli, pochodzący z Francji albo Belgii (tego nie ustalono), o wczesnym terminie dojrzewania: 115-120 dni. Dojrzewa w połowie sierpnia. Krzewy średniej siły wzrostu. Kiście są średnie, 200-230 g, cylindryczne ze skrzydłem, średniej gęstości. Jagody są drobne, o masie 2,1-2,3 g, okrągłe, bursztynowe-żółte. Miąższ jest soczysty, nie śluzowaty, ma niezwykły smak z ananasowo-truskawkowym aromatem, często przy wysokim poziomie cukrów wyczuwa się karmelowy ton. Skórka owoców jest cienka. Odmiana wyróżnia się bardzo wysokim poziomem cukrów - do 34 g / 100 cm3 , przy kwasowości 3,5 do 5 g /litr. Łozy drewnieją bardzo dobrze. Płodnych łóz jest 70-80 %, liczba gron przypadających na łozę 1,4 do 1,6. Obciążenie krzewu powinno wynosić 30 do 40 oczek, zalecane cięcie łóz na 3-4 oczka. Mrozoodporność około -27 °C. Ta odmiana winorośli wyróżnia się podwyższoną odpornością na mączniaki rzekomego i prawdziwego oraz szarą pleśń. Dojrzałe owoce mogą długo wisieć na krzewach, nie tracąc wartości smakowych i dobrej jakości towarowej. Odmiana jest dość wytrzymała na transport. Ananasowy wczesny nadaje się do spożycia w stanie świeżym oraz do wyrobu deserowego wina." KT70 na podstawie http://vinograd.info/sorta/vinnye/ananasnyi-rannii.html

Skierniewice 2011 - uprawa polowa zbiór 06.09. ; masa gron 193g; masa jagód 3,17g; ekstrakt 19,1%

Choroby

m.rz. 6 ; m.pr. i sz.pl. 5 ; wg 9 cio pkt skali (9 najb.odporne)

Cięcie

Synonimy

Ananasnyj Ranny, Ananasnyi ranni

Tematy na naszym forum

Literatura

http://www.winogrona.org/forum/post155607.html#p155607 http://vinograd.info/sorta/vinnye/ananasnyi-rannii.html

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

grono;  ;dojrzałe grono

Zdjęcia dodane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Ananasowy wczesny — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie20.09-7.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni153-166  +
Kolor gronzielone-żółte  +
Masa190 g  +
Masa jagód3,2 g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaAnanasowy wczesny  +
Sat2.580 -2930  +
SmakAnanas , labrusca  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów19  +