Abouriou Noir
Z Winogrona.org
Linia 4: | Linia 4: | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia=Francja | |kraj pochodzenia=Francja | ||
- | |SAT = 2700 | + | |SAT = 2650-2700 |
|termin dojrzewania = tydzień po Chrupce | |termin dojrzewania = tydzień po Chrupce | ||
|mrozoodporność = -22 | |mrozoodporność = -22 |
Wersja z 14:01, 30 wrz 2017
Abouriou Noir | |
---|---|
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
SAT | 2650-2700 |
Termin dojrzewania | tydzień po Chrupce |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | ciemne (granatowe) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.
Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.
Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.
Wzrost: średnio-silny, prawie pionowy, wymaga niewiele zielonego cięcia. Drewnieje dosyć dobrze (70-80%).
Liście: 5-klapowe, przebarwiają się wczesną jesienią na piękny, złoto-bordowy kolor
Grona: średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte
Jagody: średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej granatowej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.
Choroby
Szara pleść - odporna
Nekroza i antraknoza - odporna
Mączniak rzekomy - nieco podatna
Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)
Cięcie
Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.
Synonimy
Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]
Wino
Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina nieco wina z odmiany Tannat.
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou
Literatura
1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html
2. http://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Abouriou
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | tydzień po Chrupce + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne (granatowe) + |
Kraj | Francja + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Abouriou Noir + |
Sat | 2.650 -2700 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |