Vintinto
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(nowa strona) |
(→Zdjęcia: grono) |
||
Linia 43: | Linia 43: | ||
[http://www.lesplusbellesboutures.ca/resources/vivtinto%2020130728a.jpg krzew,grona,liście] | [http://www.lesplusbellesboutures.ca/resources/vivtinto%2020130728a.jpg krzew,grona,liście] | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | ===Zdjęcia forumowiczów | + | Winorośl.pl: [http://www.winorosl.pl/images/stories/winorosl/2012/nowosci_uniwersalne_2011/vintinto_v_65115_p1020986_1.jpg grono] |
+ | ===Zdjęcia forumowiczów=== | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' |
Wersja z 21:49, 12 lis 2017
Vintinto | |
---|---|
Rodzice | Lemanto x Colobel |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Kanada |
Termin dojrzewania | koniec września |
Mrozoodporność | -31 °C242,15 K -23,8 °F 435,87 °R |
Kolor gron | ciemno-granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Hybryda o barwiącym soku typu "tenturier" i małym udziałem genów Vitis labrusca
Grona : średniej wielkości 250-300g w kształcie stożka
Jagody: okrągłe, średniej wielkości o ciemno granatowej barwie skórki.
Miąższ : miąższ i sok silnie barwiące
Wg badań laboratoryjnych odmiana 'Vintinto' wykazała największą koncentrację antocyjanów, plasując się na pierwszym miejscu listy 16 odmian zarówno vinifer jak i hybryd z wynikiem 603 mg / 100 g (wyrażone jako 3-galaktozyd cyjanidyny). Dla porównania, Cabernet Sauvignon miał 97 mg / 100g.
Choroby
Duża odporność na mączniaki i szarą pleśń, w skali 1-9 odporność 7 pkt
Cięcie
Synonimy
Vineland 65115
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Winorośl.pl: grono
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Vintinto — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | koniec września + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemno-granatowe + |
Kraj | Kanada + |
Mrozoodpornosc | 242,15 K (-31 °C, -23,8 °F, 435,87 °R) + |
Odmiana | Vintinto + |
Plenność | wysoka + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 7 + |