modified on 4 sie 2024 at 19:55 ••• 25 498 views

Abouriou Noir

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację: uzupełnienie)
(Literatura: uzupełnienie)
Linia 53: Linia 53:
== Literatura ==
== Literatura ==
-
1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html
+
*1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html
-
 
+
*2. http://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Abouriou
-
2. http://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Abouriou
+
*3. http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6532260t/f432 (Ampelografia P. Viala)
-
 
+
*4. Ampelografia CSSR, Dorota Pospisilova, str. 168
-
3. http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6532260t/f432 (Ampelografia P. Viala)
+
*5. http://ref.lamartinieregroupe.com/media/9782603019184/109247_extrait_Extrait_0.pdf
-
 
+
*6. https://les5duvin.wordpress.com/2016/06/27/les-cepages-rares-de-lionel-osmin/
-
4. Ampelografia CSSR, Dorota Pospisilova, str. 168
+
*7. http://www.osmin.fr/index.php?option=com_content&id=68&Itemid=475
== Zdjęcia ułatwiające identyfikację ==
== Zdjęcia ułatwiające identyfikację ==

Wersja z 17:33, 4 sty 2018

Abouriou Noir
Rodzice Magdeleine Noire des Charentes x ...
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
SAT 2650-2700
Termin dojrzewania tydzień po Chrupce
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron ciemne (granatowe)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.

Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.

Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.

Wzrost: średnio-silny, prawie pionowy, wymaga niewiele zielonego cięcia. Drewnieje dosyć dobrze (70-80%).

Liście: 5-klapowe, przebarwiają się wczesną jesienią na piękny, złoto-bordowy kolor

Grona: średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte

Jagody: średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej granatowej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.

Choroby

Szara pleść - odporna

Nekroza i antraknoza - odporna

Mączniak rzekomy - nieco podatna

Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)

Cięcie

Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.

Synonimy

Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]

Wino

Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością nieco szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina wina z odmiany Tannat.

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou

Literatura

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Zdjęcia

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Abouriou Noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanietydzień po Chrupce  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (granatowe)  +
KrajFrancja  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaAbouriou Noir  +
Sat2.650 -2700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem