Castel 19-637
Z Winogrona.org
(poprawki) |
(poprawki i uzupełnienia) |
||
| Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Castel 19-637 | |odmiana=Castel 19-637 | ||
| - | |||
| - | |||
|rodzice=[[odmiana::Cinsaut]] x [[odmiana::Vitis rupestris]] | |rodzice=[[odmiana::Cinsaut]] x [[odmiana::Vitis rupestris]] | ||
| + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=Francja | |kraj pochodzenia=Francja | ||
| - | |||
| - | |||
|smak=neutralny | |smak=neutralny | ||
| + | |SAT=2550 | ||
|termin dojrzewania=21-30.09 | |termin dojrzewania=21-30.09 | ||
|mrozoodporność=-30 | |mrozoodporność=-30 | ||
|kolor gron=granatowe | |kolor gron=granatowe | ||
| + | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
| + | |zawartość cukrów=21,5 | ||
| + | |zawartość kwasów=9 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=Umiarkowanie silny | ||
| + | |drewnienie łozy=dobre | ||
| + | |plenność=bardzo wysoka | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Jest to krzyżówka V.vinifera i V.rupestris.Była kiedyś uprawiana we Francji w znacznych ilościach, obecnie już w niewielkich ilościach. Odmiana odporna na choroby grzybowe i mrozy zimowe, Dojrzałość osiąga w podobnym terminie do [[Leon Millot]], | Jest to krzyżówka V.vinifera i V.rupestris.Była kiedyś uprawiana we Francji w znacznych ilościach, obecnie już w niewielkich ilościach. Odmiana odporna na choroby grzybowe i mrozy zimowe, Dojrzałość osiąga w podobnym terminie do [[Leon Millot]], | ||
| - | tzn pod koniec września,około 85-90 dni od kwitnienia do zbiorów.Może dłużej dojrzewać na krzewie ponieważ jest odporna na szarą pleśń.Wydłużenie czasu dojrzewania sprzyja lepszym parametrom przetwórczym. Szybkie [[ | + | tzn pod koniec września,około 85-90 dni od kwitnienia do zbiorów.Może dłużej dojrzewać na krzewie ponieważ jest odporna na szarą pleśń.Wydłużenie czasu dojrzewania sprzyja lepszym parametrom przetwórczym. Szybkie [[veraison]] daje złudzenie bardzo wczesnego dojrzewania owoców, co jednak nie przekłada się jeszcze w tym czasie na odpowiednie parametry zbiorcze. Zawiązuje dużo owoców i przez to wymaga "zielonych zbiorów" lub przerzedzania kwiatostanów. |
Nie należy sadzić Castel 19637 w glebach i wapiennych | Nie należy sadzić Castel 19637 w glebach i wapiennych | ||
| Linia 35: | Linia 39: | ||
*http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k65321199/f62.image.r=Castel%2019 str 36-38 | *http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k65321199/f62.image.r=Castel%2019 str 36-38 | ||
*https://www.researchgate.net/publication/268293320_Physicochemical_and_Sensory_Evaluation_of_Non-alcoholic_Wine-like_Beverages_Prepared_from_Selected_Grape_Cultivars | *https://www.researchgate.net/publication/268293320_Physicochemical_and_Sensory_Evaluation_of_Non-alcoholic_Wine-like_Beverages_Prepared_from_Selected_Grape_Cultivars | ||
| - | + | *http://www.vinavler.dk/subpage1.html | |
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
[http://www.vivc.de/gbvp/6087.jpg koronka];; ;[http://www.vivc.de/gbvp/17807.jpg lisć]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/13544.jpg grono] | [http://www.vivc.de/gbvp/6087.jpg koronka];; ;[http://www.vivc.de/gbvp/17807.jpg lisć]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/13544.jpg grono] | ||
| - | + | ===Inne zdjęcia=== | |
| + | vinavler: [http://www.vinavler.dk/images/Castel/CASTEL%2019637%20f.JPG grona i liscie] | ||
===Zdjęcia forumowiczów=== | ===Zdjęcia forumowiczów=== | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' | ||
Wersja z 10:32, 14 lut 2018
| Castel 19-637 | |
|---|---|
| Rodzice | Cinsaut x Vitis rupestris |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Francja |
| smak | neutralny |
| SAT | 2550 |
| Termin dojrzewania | 21-30.09 |
| Mrozoodporność | -30 °C243,15 K -22 °F 437,67 °R |
| Kolor gron | granatowe |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 21,5 °Bx |
| Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Jest to krzyżówka V.vinifera i V.rupestris.Była kiedyś uprawiana we Francji w znacznych ilościach, obecnie już w niewielkich ilościach. Odmiana odporna na choroby grzybowe i mrozy zimowe, Dojrzałość osiąga w podobnym terminie do Leon Millot, tzn pod koniec września,około 85-90 dni od kwitnienia do zbiorów.Może dłużej dojrzewać na krzewie ponieważ jest odporna na szarą pleśń.Wydłużenie czasu dojrzewania sprzyja lepszym parametrom przetwórczym. Szybkie veraison daje złudzenie bardzo wczesnego dojrzewania owoców, co jednak nie przekłada się jeszcze w tym czasie na odpowiednie parametry zbiorcze. Zawiązuje dużo owoców i przez to wymaga "zielonych zbiorów" lub przerzedzania kwiatostanów.
Nie należy sadzić Castel 19637 w glebach i wapiennych
Choroby
Odporna na mączniaki i szarą pleśń podobnie jak Marechal Foch
Cięcie
minimum 3 pąkowe czopki przy sznurze poziomym
Synonimy
Castel 19637
Wino
Krótka fermentacja w miazdze : 24 do 36 godzin. Krótkie dojrzewania , podobnie jak win białych.(Bulletin du Syndicat viticole de la côte dijonnaise janvier 1926)
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/castel-19637-t11570.html
Literatura
- http://houseofvines.blogspot.com/2010/05/castel-19637.html
- http://northernwinework.com/cms/uploads/Special Extras/Eibach.pdf
- http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k65321199/f62.image.r=Castel%2019 str 36-38
- https://www.researchgate.net/publication/268293320_Physicochemical_and_Sensory_Evaluation_of_Non-alcoholic_Wine-like_Beverages_Prepared_from_Selected_Grape_Cultivars
- http://www.vinavler.dk/subpage1.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
vinavler: grona i liscie
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 21-30.09 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | granatowe + |
| Kraj | Francja + |
| Mrozoodpornosc | 243,15 K (-30 °C, -22 °F, 437,67 °R) + |
| Odmiana | Castel 19-637 +, Cinsaut + i Vitis rupestris + |
| Plenność | bardzo wysoka + |
| Sat | 2.550 + |
| Smak | Neutralny + |
| Wzrost | Umiarkowanie silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 21,5 + |
| Zawartość kwasów | 9 + |

