Oberlin noir
Z Winogrona.org
Linia 57: | Linia 57: | ||
Plik:06062018 ON faza groszku.JPG|Oberlin Noir - faza groszku 06/06/2018;foto:ZbyszekB | Plik:06062018 ON faza groszku.JPG|Oberlin Noir - faza groszku 06/06/2018;foto:ZbyszekB | ||
Plik:Oberlin-1.jpg | grono;foto:Dolnoslonzok | Plik:Oberlin-1.jpg | grono;foto:Dolnoslonzok | ||
+ | "Krzew" | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:Oberlin-4.jpg | krzew; foto Dolnoslonzok | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 20:13, 11 cze 2018
Oberlin noir | |
---|---|
Rodzice | Millardet x Gamay |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 100 g |
Termin dojrzewania | 01-10.09 |
Mrozoodporność | ok -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | fioletowo-czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Międzygatunkowa krzyżówka między Millardet a gamay uzyskana przez Philipa Christiana Oberlina (1831-1915), który w 1897 r. stworzył także Oberlin Wine Institute w Colmar (Haut Rhin). Ta hybrydowa odmiana była bardzo popularna w północno-wschodnim regionie Francji, od Alzacji po Burgundię, także w Pays de Loire oraz w Centrum. Dziś czarny Oberlin praktycznie już nie jest uprawiany. Grona małe i średnie, cylindryczne, mniej lub bardziej luźne; jagody małe, kuliste lub lekko eliptyczne, skórka bardzo cienka koloru fioletowego czarnego do ciemnej czerni z pełną dojrzałością, z barwiącym sokiem.
Choroby
Jest dość odporny na mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego.
Cięcie
Zalecane jest długie cięcie
Synonimy
595 Oberlin
Wina
Daje bardzo kolorowe wino, bogate w taniny, o rustykalnym smaku, z obecnością diglukozydów antocyjaninowych.
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiajace identyfikację
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
"Koronka"
"Liść"
"Kwiatostan"
"Grona"
"Krzew"
|
Oberlin-4.jpg
krzew; foto Dolnoslonzok |
Cięcie | długie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 01-10.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | fioletowo-czarne + |
Kraj | Francja + |
Masa | 100 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Oberlin noir + |
Wzrost | półwyprostowany, energiczny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |