Oberlin noir
Z Winogrona.org
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Oberlin noir | |odmiana=Oberlin noir | ||
- | |zdjęcie= | + | |zdjęcie=Oberlin2.jpg |
|rodzice=Millardet x [[Gamay]] | |rodzice=Millardet x [[Gamay]] | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
Wersja z 20:21, 11 cze 2018
Oberlin noir | |
---|---|
| |
Rodzice | Millardet x Gamay |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 100 g |
Termin dojrzewania | 01-10.09 |
Mrozoodporność | ok -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | fioletowo-czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Międzygatunkowa krzyżówka między Millardet a gamay uzyskana przez Philipa Christiana Oberlina (1831-1915), który w 1897 r. stworzył także Oberlin Wine Institute w Colmar (Haut Rhin). Ta hybrydowa odmiana była bardzo popularna w północno-wschodnim regionie Francji, od Alzacji po Burgundię, także w Pays de Loire oraz w Centrum. Dziś czarny Oberlin praktycznie już nie jest uprawiany. Grona małe i średnie, cylindryczne, mniej lub bardziej luźne; jagody małe, kuliste lub lekko eliptyczne, skórka bardzo cienka koloru fioletowego czarnego do ciemnej czerni z pełną dojrzałością, z barwiącym sokiem.
Choroby
Jest dość odporny na mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego.
Cięcie
Zalecane jest długie cięcie
Synonimy
595 Oberlin
Wina
Daje bardzo kolorowe wino, bogate w taniny, o rustykalnym smaku, z obecnością diglukozydów antocyjaninowych.
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiajace identyfikację
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
"Koronka"
"Liść"
"Kwiatostan"
"Grona"
"Krzew"
Cięcie | długie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 01-10.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | fioletowo-czarne + |
Kraj | Francja + |
Masa | 100 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Oberlin noir + |
Wzrost | półwyprostowany, energiczny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |