Oporto
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
(uzupełnienie i poprawki) |
||
Linia 7: | Linia 7: | ||
|rodzice =Zimmettraube x Silvaner Grüner | |rodzice =Zimmettraube x Silvaner Grüner | ||
|gatunek = Vitis vinifera | |gatunek = Vitis vinifera | ||
- | |kraj pochodzenia = | + | |kraj pochodzenia = Słowenia |
|masa grona = 150 | |masa grona = 150 | ||
|rozmiary jagód = 14 | |rozmiary jagód = 14 |
Wersja z 16:55, 8 maj 2019
Oporto | |
---|---|
Rodzice | Zimmettraube x Silvaner Grüner |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Słowenia |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | czarne |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Ceniona w niemal całej Europie odmiana winnicza. Jenakże ze zwględu na niezbyt wysoką mrozoodporność może w polskich warunkach być uprawiana jedynie w cieplejszych rejonach kraju jako nasadzenia amatorskie.[1] [2] [3]
Wzrost krzewów umiarkowanie silny ,a na jałowych glebach słaby.Plonuje lepiej na lżejszych glebach.Szybka regeneracja krzewów po uszkodzeniach mrozowych.
Do wyrobu różowych i czerwonych win wcześnie osiągających dobrą dojrzałość konsumpcyjną
Liście : średnie do dużych, jasnozielone, gładkie.
Grona : Grona są duże, często ze skrzydełkami, średnio zagęszczone.
Jagody : średnie, okrągłe, ciemno niebieskie do czarnych, skórka cienka.
Miąższ: soczysty z niską zawartością kwasowość i cukrów
Dojrzewanie : Na Morawach i w południowych Niemczech dojrzewa w drugiej i trzeciej dekadzie września.
Do sprawdzenia w polskich warunkach.
Choroby
Jak większość odmian V.vinifera - odporność na choroby raczej niska.
Cięcie
Synonimy
Blauer Portugieser, Kekoporto, Portugalska Niebieska, Portugalske Modre, Portugieser.
Wino
Młode wino ma delikatny kwiatowy zapach, który jest bardzo przyjemny. Nieskomplikowane, lekkie, pachnące czerwone wino, świeże i łatwe do picia jako młode wino. Wino z małą ilością tanin , dojrzewa już wiosną następnego roku i już wtedy jest dobre do picia. Do wyrobu różowych i czerwonych win
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- http://www.deutscheweine.de/wissen/rebsorten/rote-rebsorten/portugieser/
- http://www.oesterreichwein.at/unser-wein/oesterreichs-rebsorten/rotwein/blauer-portugieser-portugues-azul/
- http://www.modrehory.cz/vinarstvi/odrudy-cerveneho-vina/modry_portugal
- https://www.lwg.bayern.de/mam/cms06/weinbau/dateien/w1-rebsorten-bl_portugieser.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- VIVC:kor1 koronka1, ; koronka2; ;liść; ;grono; ; rozmiary grona; ;grono i jagoda
- plantgrape: koronka; ;liść; ;grono
- Inne: liść i grono; ;liść, koronka, grono; profil liścia
Inne zdjęcia
Wikimedia: grona; ; Antes:grono kl.Bu 29; ;Modrehory:grono; ;Szkółki Konieczko: grono; ;Velke Pavlovice: owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Słowenia + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Oporto + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.500 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |