modified on 4 sie 2024 at 19:55 ••• 24 463 views

Abouriou Noir

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: uzupeł.)
Linia 2: Linia 2:
|kolor=#99B3FF
|kolor=#99B3FF
|odmiana=Abouriou Noir
|odmiana=Abouriou Noir
-
|rodzice = Magdeleine Noire des Charentes x ...
+
|zdjęcie=0b772dc042603500gen.jpg
 +
|rodzice=Magdeleine Noire des Charentes x ...
|gatunek=Vitis vinifera
|gatunek=Vitis vinifera
|kraj pochodzenia=Francja
|kraj pochodzenia=Francja
-
|SAT = 2650-2700
+
|SAT=2650-2700
-
|termin dojrzewania = tydzień po Chrupce
+
|termin dojrzewania=tydzień po Chrupce
-
|mrozoodporność = -21
+
|mrozoodporność=-21
|kolor gron=ciemne (granatowe)
|kolor gron=ciemne (granatowe)
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
Linia 93: Linia 94:
'''Grona'''
'''Grona'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
 
+
Plik:0b772dc042603500gen.jpg | grono 06.08.2019 fot. RobertR
</gallery>
</gallery>

Wersja z 08:15, 27 lut 2020

Abouriou Noir
Abouriou Noir
Rodzice Magdeleine Noire des Charentes x ...
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
SAT 2650-2700
Termin dojrzewania tydzień po Chrupce
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron ciemne (granatowe)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.

Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.

Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.

Wzrost: średnio-silny, prawie pionowy, wymaga niewiele zielonego cięcia. Drewnieje dosyć dobrze (70-80%).

Liście: 5-klapowe, przebarwiają się wczesną jesienią na piękny, złoto-bordowy kolor

Grona: średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte

Jagody: średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej granatowej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.

Choroby

Szara pleść - odporna

Nekroza i antraknoza - odporna

Mączniak rzekomy - nieco podatna

Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)

Cięcie

Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.

Synonimy

Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]

Wino

Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością nieco szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina wina z odmiany Tannat.

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou

Literatura

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Zdjęcia

Inne zdjęcia

Wein-plus :grona i liść

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Abouriou Noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanietydzień po Chrupce  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (granatowe)  +
KrajFrancja  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaAbouriou Noir  +
Sat2.650 -2700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +