modified on 23 lut 2024 at 14:11 ••• 21 497 views

Furmint

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację: uzupeł.)
(wino)
Linia 29: Linia 29:
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.
Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.
-
 
+
==Wino==
 +
*[http://www.winesofa.eu/media/images/101/posters/ws_tokaji_dry_furmint_flavor_profile.pdf flavor profile]
== Litratura ==
== Litratura ==
http://vinograd.info/sorta/vinnye/fyrmint.html
http://vinograd.info/sorta/vinnye/fyrmint.html

Wersja z 20:06, 1 wrz 2020

Furmint
Rodzice Heunisch weiss x nieznana odmiana panońska
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 100-120 g
Rozmiary jagód 12-16 x 10-14 mm
SAT 2960
Termin dojrzewania późny
Ilość dni dojrzewania 165
Mrozoodporność -15 °C258,15 K
5 °F
464,67 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 27 °Bx

Opis

Klasyczna i najważniejsza odmiana Tokajska. Na Węgrzech(Tokaj) dojrzewa około 2 tygodnie po odmianie Harslevelu, czyli pod koniec października. Ze względu na późny termin dojrzewania i niską mrozoodporność (około -15) nie nadaje się do uprawy gruntowej w Polsce.

Choroby

Cięcie

Synonimy

Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.

Wino

Litratura

http://vinograd.info/sorta/vinnye/fyrmint.html

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Inne zdjęcia

Wikimedia:grono;  ;Furmintusa: grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Furmint — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciedługie: 7-8 oczek oczek/m2  +
Dojrzewaniepóźny  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni165  +
Kolor gronjasne  +
KrajWęgry  +
Masa100 -120g  +
Mrozoodpornosc258,15 K (-15 °C, 5 °F, 464,67 °R)  +
OdmianaFurmint  + i Harslevelu  +
Rozmiar jagód12-16 x 10-14 mm  +
Sat2.960  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów27  +