Marquette
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: grona) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: grono) |
||
Linia 171: | Linia 171: | ||
Plik:Marquette_Zielony.JPG|Marquette - zielone grona -10/07/2016 ;Foto: Gbed | Plik:Marquette_Zielony.JPG|Marquette - zielone grona -10/07/2016 ;Foto: Gbed | ||
Plik:Marquette_7_1200.JPG|Marquette - wybarwione grona - 28/08/2016; foto: Gbed | Plik:Marquette_7_1200.JPG|Marquette - wybarwione grona - 28/08/2016; foto: Gbed | ||
- | |||
Plik:12082018 Marquette.JPG|Marquette - grono 12/08/2018;foto:ZbyszekB | Plik:12082018 Marquette.JPG|Marquette - grono 12/08/2018;foto:ZbyszekB | ||
Plik:23082019-Market.JPG|Marquette - grona 23/08/2019;foto:ZbyszekB | Plik:23082019-Market.JPG|Marquette - grona 23/08/2019;foto:ZbyszekB | ||
Plik:22082021-Marquette.JPG|Marquette - grona 22/08/2021;foto:ZbyszekB | Plik:22082021-Marquette.JPG|Marquette - grona 22/08/2021;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:12102021-Marq.JPG|Marquette - grono 12/10/2021;foto:ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Wersja z 21:24, 15 paź 2021
Marquette | |
---|---|
![]() Marquette grono, fot. dziadek2 | |
Rodzice | MN 1094 x Ravat 262 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 90 g |
Rozmiary jagód | 11 mm |
Masa jagód | 1,14 g |
SAT | 2650-2700 |
GDDC | [[gddc::1100 (1)]] |
Termin dojrzewania | 25.09-10.10 |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 25 °Bx |
Zawartość kwasów | 12 g/l |
Opis
Szczep wprowadzony i opracowany przez University of Minnesota MN 1211 wybrana w 1994 roku jako jedna z 2-ch sadzonek . Wcale nie wymaga okrywania na zimę(Polska), może przetrwać w temperaturach -35 stopni bez poważnych uszkodzeń. Średni poziom cukru 24-26 ° Brix ; kwasy około 12g/l. Dojrzewa na kilka dni przed Frontenac. Zalecana (przez UM) odmiana dla północnych regionów Ameryki i Europy. Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych.
Wydajność odmiany wg. University of Minnesota to ok. 4,78 kg z krzewu i ok. 8,5 ton z hektara.
Zobacz też : La Crescent, Frontenac
temat na forum: http://www.winogrona.org/forum/odmiany/topic3984.html
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Marquette • V. vinifera 60.0% • V. riparia 19.2% • V. rupestris 8.1% • V. labrusca 7.5% • V. aestivalis 2.8% • V. berlandieri 2.0% • V. cinerea 0.2%
Ochrona prawna odmiany
Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)
Nr rejestru 48924 - zarejestrowana 23/04/2018 – ochrona do 31/12/2048
Hodowcy odmiany:
Peter Hemstad(USA) and James Luby (USA
Właściciel licencji w UE:
Volker Freytag, Theodor-Heuss-Straße 78 DE - 67435 Neustadt an der Weinstraße ,GERMANY
Parametry
- Iowa(winnica nr1) zbiór 2/09/2010 - grona masa 70g; jagody masa 1,43g; ekstrakt 23,8Brix; ph 3,32; TA 10,95g/l; GDD 2650ºF (1472ºC)
- Iowa(winnica nr2) zbiór 30/08/2010 - grona masa 68g; jagody masa 1,36g; ekstrakt 21,7Brix; pH 3,6; TA 7,8g/l; GDD 2850ºF (1583ºC)
- Iowa(winnica nr3) zbiór 10/08/2010 ekstrakt 20,8Brix; ph 3,35; TA 12,75g/l; GDD 2434ºF (1352ºC)
- Parametry dojrzewania 2012-2013 - Mazowsze
- Parametry dojrzewania 2014 - Mazowsze
- Parametry dojrzewania 2015-19 - Mazowsze
Monitoring dojrzewania
Wina
- czerwone wytrawne strona 21
- Dotychczasowe (chociaż raczej jeszcze na małą skalę) testy w polskich warunkach klimatycznych potwierdzają wysoką jakość wina z tej odmiany.
Choroby
Wysoka odporność na choroby grzybowe i szarą pleśń
Wg 4-ro letnich badań na uniwersytecie w Minnesocie; w skali 1 do 7; 1 - odporne, 7 - b.podatne
- mączniak prawdziwy : 2,9
- mączniak rzekomy : 1,4
- filoksera liściowa : 2,8
- antraknoza : 65
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Cięcie
- Dowolne, owocuje z pierwszych oczek a nawet z wilków.
- wpływ sposobu prowadzenia i cięcia na parametry owocowania
Synonimy
Literatura
Linki
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Marquette_(winoro%C5%9Bl)
- http://en.wikipedia.org/wiki/Marquette_(grape)
- http://northerngrapesproject.org/publications
- http://northerngrapesproject.org/presentations-from-northern-grapes-symposium-2012
Opinie na forum
Marquette - struktura kryształu
Multimedia
Comparing and contrasting Vertical Shoot Positioning and Top Vire Cordon Training Systems
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: liść;
- Inne: grona;
- wg Atlas-revy: ;liść; ;unerwienie liścia; ;koronka; ;grona
- wg hort-purdue: grona; ;veraison 04/08/2017
Inne zdjęcia
Bredwine:owocujący krzew; ; Wikimedia: galeria;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
</gallery>
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 4-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 25.09-10.10 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | USA + |
Masa | 90 g + |
Masa jagód | 1,14 g + |
Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
Odmiana | Marquette +, MN 1094 +, Ravat 262 +, MN 1211 +, Frontenac + i La Crescent + |
Rozmiar jagód | 11 mm + |
Sat | 2.650 -2700 + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 25 + |
Zawartość kwasów | 12 + |