Dublański
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia forumowiczów: krzew) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 34: | Linia 34: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Biała Hybryda, Dublański [w poprawnym zapisie w języku polskim] | Biała Hybryda, Dublański [w poprawnym zapisie w języku polskim] | ||
+ | ==Wino== | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/5/58/Cuvee_Dubla%C5%84ski_%26_Nektar.jpg cuvee Dublański & Nektar 2021] parametry : -3Blg; TA ok.8,5g/L; pH 3,48 | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== |
Wersja z 18:33, 18 lut 2022
Dublański | |
---|---|
Dublański - grona 22/07/2018; foto:RobertR | |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 180 g |
Rozmiary jagód | 14 x 16 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | muszkat i miód |
SAT | 2400 |
Termin dojrzewania | pierwsza połowa września |
Ilość dni dojrzewania | 110-115 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | biało-żółtawe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Odmiana znaleziona w miejscowości Dublany na przedmieściach Lwowa i stąd nazwa tego kultywaru (wg informacji p. Ryszarda Piątka, właściciela szkółki w Zawadzie oraz na podstawie wypowiedzi z ukraińskiego forum winogrodniczego). Przed II wojną światową w Dublanach funkcjonowała Akademia Rolnicza, bardzo zasłużona polska placówka naukowo-badawcza. Prowadzono tam obserwacje i badania roślin sadowniczych w kolekcji pomologicznej. Przypuszczalnie z tej właśnie kolekcji pochodzi 'Dublański' ("Dublianskij").
Choroby
Odporna na choroby : oidium 2,5 pkt; botrytis 2 pkt w skali Gusfelda
Cięcie
Synonimy
Biała Hybryda, Dublański [w poprawnym zapisie w języku polskim]
Wino
- cuvee Dublański & Nektar 2021 parametry : -3Blg; TA ok.8,5g/L; pH 3,48
Tematy na naszym forum
Literatura
Multimedia
Opinie
- Bogdan Pavlij (na forum ukraińskim)
Odmiana znaleziona na przedmieściach Lwowa i stąd wywodzi się jej nazwa. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie , ale mogą wisieć na krzewie do późnej jesieni ponieważ wykazują pełną odporność na szarą plesń. Przy późnym zbiorze owoce mają smak gałki muszkatołowej i miodu. Przy -28 stopniach bez okrywania zimą pąki nie przemarzły i krzew zaowocował w 100 % . Możliwy wyrób win półwytrawnych przy 22% cukru.
Odmiana znaleziona w pobliżu Lwowa, a jej nazwa pochodzi od dzielnicy gdzie została znaleziona. Niektórzy sugerują ,że Dublański i Biała Hybryda to jedna i ta sama odmiana, ale nie jest to prawdą, nawet jeżeli smakują i wyglądają podobnie. Odmiana ‘Biała Hybryda ‘ ma jagody białe (jak w nazwie) z niewielką opalenizną.Odpornoć na mróż w granicach -28 °C i siła wzrostu krzewu duża Odmiana ‘Dublański’ ma jagody z mocną opalenizną, często niemal różowe, lub bursztynowo-różowe. Mrozoodpornoć w granicach -29 do -34 °C i siła wzrostu krzewu średnia
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Сидорук Василии:jagody; ;I.sad:grono; ;Resistantgrapes: grono; ;krzewy; ;Winnica Plechow: grona - koniec czerwca 2017; ;Revajedlicka: grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | pierwsza połowa września + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-115 + |
Kolor gron | biało-żółtawe + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 180 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Dublański + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | duża % + |
Rozmiar jagód | 14 x 16 mm + |
Sat | 2.400 + |
Smak | Muszkat i miód + |
Wzrost | b.silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 7 + |