Leon Millot – Winogrona.org
modified on 23 lut 2024 at 18:43 ••• 133 574 views

Leon Millot

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: uzupeł.)
(Parametry: uzupełn.)
Linia 65: Linia 65:
*Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,6 kg/krzew; masa gron:68g; masa jagód: 1,04g; ekstrakt:23,4%
*Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,6 kg/krzew; masa gron:68g; masa jagód: 1,04g; ekstrakt:23,4%
*Nasielsk 2013 - zbiór 30/09; plon 4kg/krzew; ekstrakt cukrowy 20,5Brix; TA 8,2g/l; SAT 2901
*Nasielsk 2013 - zbiór 30/09; plon 4kg/krzew; ekstrakt cukrowy 20,5Brix; TA 8,2g/l; SAT 2901
-
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:LM2014-2019-dojrz.jpg 2014-2019 - Mazowsze]
+
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:LM2014-2019-dojrz.jpg 2014-2019 - Mazowsze];  ;[http://www.winogrona.org/images/f/f7/LM_2020-21.png  2020-21 - Mazowsze]
== Wino ==
== Wino ==

Wersja z 19:41, 12 mar 2022

Leon Millot
Leon Millot -  grona
Leon Millot - grona
Rodzice MGt101-14(V.rip. x V.rup.) x Goldriesling
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 111 g
Rozmiary jagód 12,5 x 12 mm
Masa jagód 1,2 g
smak neutralny
SAT 2440
Termin dojrzewania 21-30.09
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie 85
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron ciemne (niebiesko-czarne)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22,2 °Bx
Zawartość kwasów 6,5 g/l

Opis

Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.

Genealogia

Leon Millot = MGt101-14 (RUP X rip) X Goldriesling (Riesling X Courtillier musqué)= 50% V.vinifera + 25% V.rupestris + 25% V.riparia

Podobne odmiany : Marechal Foch; Frontenac


Choroby

W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka prawdziwego

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne W skali 1 do 9 - wynik 3/6{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium (przy nie sprzyjających warunkach)

Cięcie

  • Najlepszym sposobem prowadzenia krzewu są sznury z wieloletnimi stałymi ramionami i łozami śedniej długości (6-8 pąków)[1];[2]
  • cięcie LM

Parametry

  • wg New York Cornell University

1967r zbiór 25/09 - 21,2Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 1,52g/l

1968r zbiór 6/09 - 18,6Brix; kwasy 7,4g/l; taniny 0,92g/l

1969r zbiór 26/09 - 21Brix; kwasy 6,7g/l; taniny 1,02g/l

1970r zbiór 30/09 - 19Brix; kwasy 5,7g/l; taniny 1,73g/l

1972r zbiór 4/10 - 21,2Brix; kwasy 7,3g/l; taniny 1,44g/l

1973r zbiór 27/09 - 22Brix; kwasy 4,9g/l; taniny 1,49g/l

  • Iowa(winnica nr1) zbiór 24/08/2010 - grona masa 58g; jagody masa 1,21g; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,37; TA 9,6g/l; GDD 2512ºF (1395ºC)
  • Iowa(winnica nr2) zbiór 12/08/2010 - grona 54g; jagody 1,08g; ekstrakt 18Brix; pH 3,49; TA 11,81g/l; GDD 2441ºF (1356ºC)
  • Nasielsk 2011 - zbiór:(z pąków zapas.):3/10; plon: 3 kg/krzew (kurtyna); masa gron: 89g; masa jagód: 0,99g; ekstrakt: 23 Brix; TA : 7,7 g/l; SAT: 2631
  • Nasielsk 2012 - zbiór: 24/09; plon: 3,2 kg/krzew; masa gron 95g; masa jagód:1,10g; ekstrakt: 23 Brix; TA; 8,9 g/l; SAT: 2497
  • Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,6 kg/krzew; masa gron:68g; masa jagód: 1,04g; ekstrakt:23,4%
  • Nasielsk 2013 - zbiór 30/09; plon 4kg/krzew; ekstrakt cukrowy 20,5Brix; TA 8,2g/l; SAT 2901
  • 2014-2019 - Mazowsze;  ;2020-21 - Mazowsze

Wino

W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem, o średniej zawartości tanin,zdominowanym przez nutę borówkową. W moszczu kwasy nieco mniejsze, a cukry większe niż u odmiany Marechal Foch. Cuvee tych 2-ch odmian dobrze się komponuje i daje wina możliwe do dłuższego przechowywania.

Wg badań szwajcarskich :

Dobra dojrzałość (≥ 90 ° Oe) i fermentacja do 0 ° Oe: ciemne wino, delikatne garbniki, lekko zadymiony nos (aromat). Zwykle zapewnia lepsze wina niż Maréchal Foch. [Jean-Laurent Spring, Agroscope Changins-Wädenswil; 2005-2006]

Synonimy

Kuhlmann 194-2 , Millot

Literatura

  1. Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
  2. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Linki

Opinie na forum:

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - owocujący krzew;  ;Niedzica 500m npm - owocujący krzew;  ;www.ovine.cz:grona, ,owocujący krzew; Wikimedia: album; a

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Leon Millot — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie85  +
Kolor gronciemne (niebiesko-czarne)  +
KrajFrancja  +
Masa111 g  +
Masa jagód1,2 g  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaLeon Millot  +, Marechal Foch  + i Frontenac  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli3 %  +
Rozmiar jagód12,5 x 12 mm  +
Sat2.440  +
SmakNeutralny  +
Wzrostb.silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22,2  +
Zawartość kwasów6,5  +