Soreli
Z Winogrona.org
(→Dojrzewanie: uzupeł.) |
(→Dojrzewanie) |
||
Linia 52: | Linia 52: | ||
W środkowej Polsce powinna dojrzewać w podobnym czasie co Chrupka Złota (25/09) - do sprawdzenia | W środkowej Polsce powinna dojrzewać w podobnym czasie co Chrupka Złota (25/09) - do sprawdzenia | ||
- | *[http://www.winogrona.org/images/8/8f/Soreli_2019-21.png | + | *[http://www.winogrona.org/images/8/8f/Soreli_2019-21.png dojrzewanie 2019-21 Mazowsze] |
==Wino== | ==Wino== |
Wersja z 19:51, 17 mar 2022
Sorèli | |
---|---|
Soreli - grono 19/08/2018; foto:RobertR | |
Rodzice | Friulano x Kozma 20-3 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 170 g |
Masa jagód | 1,5 g |
smak | Neutralny-mineralny |
Termin dojrzewania | 20-30.09 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | zielono-żółte z szarym nalotem |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21,9 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Opis
Odmiana wyhodowana 2002 roku przez Instytut w Udine/Włochy. Zarejestrowana i dopuszczona do wyrobu win w UE w sierpniu 2015 roku.
Profilami: aromatycznym i smakowym, bardzo zbliżona do klasycznych winifer a szczególnie do Pinot Blanc.
Liście : średniej wielkości, w kształcie klina lub owalne, najczęściej pięcio płatowe. Zatoka przy ogonkowa jest otwarta. Zatoki boczne są głębokie. Obie strony mają czerwonawą barwę aż do pierwszego rozwidlenia głównej żyły. Profil ostrza jest zawinięty, pęcherze powierzchniowe słabo lub średnio zaznaczone . Obrzeża liścia mają zęby średniej wielkości i długości o obu wypukłych bokach. Ogonki i liście bezwłose. Jesienią przebarwiają się na żółto
Grona : średniej wielkości 80-310g, średnio 170 g , cylindryczne, zazwyczaj z dwoma krótkimi skrzydełkami; średnio zwarte.
Jagody : średniej wielkości, o sredniej masie około 1,5 g, kształt kulisty, skórka gruba z nalotem, zielona ze złocistymi refleksami.
Miąższ : jest bezbarwny, o neutralnym smaku.
Genealogia
Soreli = Friulano x Kozma 20-3 - to ok. 91,4%V.vinif. + 0,4%V.labr. + 3,9%V.rupest. + 0,78%V.berland. + 0,35%V.lincen. + 3,17%V.amur.
Choroby
Odmiana PIWI - odporna na m.rz; lekko podatna na m.pr. i botrytis
Cięcie
Nie ma specjalnych wymagań; dobrze plonuje w formie guyota i innych form typu kordon
Synonimy
UD - 34.133
Dojrzewanie
Na północy Włoch dojrzewa na przełomie sierpnia i września przy całorocznym GDDC ~1650°C (Udine) i ~1770°C (Fossalon di Grado)
Kliknij aby powiększyć
W środkowej Polsce powinna dojrzewać w podobnym czasie co Chrupka Złota (25/09) - do sprawdzenia
Wino
Kliknij aby powiększyć
|
- wino wytrawne 2018; cuk.reszt. 0,5g/l https://www.pighin.com/cms/wp-content/uploads/2020/06/PIGHIN-ENG-SORELI-2021.pdf - 14%vol; kwasy 5,6g/l
- Soreli2020 92pktInternational PIWI 2021 (12%vol; cuk.reszt. 3g/l; TA 6,27g/l; krzewy 3 letnie)
- Soreli2020 90pktInternational PIWI 2021 (13,5%vol; cuk.reszt. 4g/l; TA 6,7g/l; krzewy 6 letnie)
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/nowe-odmiany-przerobowe-piwi-t10965.html
Literatura
- https://patents.google.com/patent/US20160242341P1/en
- http://www.inspection.gc.ca/english/plaveg/pbrpov/cropreport/gra/app00010249e.shtml
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=24892
- https://www.vivairauscedo.com/en/product-sheet/soreli/
- http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2018/03/fiche-varietale_Soreli2.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 20-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielono-żółte z szarym nalotem + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 170 g + |
Masa jagód | 1,5 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Sorèli + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 2 % + |
Smak | Neutralny-mineralny + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21,9 + |
Zawartość kwasów | 6 + |