Cserszegi Füszeres
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
|||
Linia 9: | Linia 9: | ||
|masa grona = 150-180 g | |masa grona = 150-180 g | ||
|rozmiary jagód = 14 mm | |rozmiary jagód = 14 mm | ||
+ | |masa jagód - 1,6 | ||
|smak = muszkat | |smak = muszkat | ||
- | |SAT = | + | |SAT = 2500-2600 |
- | |termin dojrzewania = | + | |termin dojrzewania = 25.09-5.10 |
|mrozoodporność = -21 | |mrozoodporność = -21 | ||
|kolor gron = różowo-żółte | |kolor gron = różowo-żółte | ||
Linia 18: | Linia 19: | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | + | Węgierska przerobowa odmiana ''V.vinifera'" | |
- | + | '''Wzrost:''' umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości lub małe, z wyraźnie zaznaczonymi pięcioma klapami, błyszczące. Wytwarza mniej pasierbów niż [[Traminer]] Na dobrych i ciepłych stanowiskach plonuje obficie. | |
- | + | '''Grona:''' średnie ,rzadziej duże o masie ok.170g, cylindrycznostożkowate, najczęściej luźne. | |
+ | '''Jagody:''' jasnoróżowe, kuliste, małe o masie ok.1,6g. | ||
- | + | '''Miąższ :''' o delikatnym muszkatołowym aromacie i dużym ekstrakcie , szczególnie przy opóźnionym zbiorze. | |
+ | '''Dojrzewanie:''' Skierniewice 2009 – zbiór 28/09; masa gron 168g; masa jagód 1,62g;ekstrakt 18,1%(refraktometrem) | ||
+ | ==Wino== | ||
+ | Jakość wina zbliżona do tego jakie uzyskuje się z odmiany „Roter Traminer” i może być alternatywą dla wina z Traminera który jest trudniejszy w uprawie (dużo późniejszy od CF)<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | ||
+ | == Choroby == | ||
+ | Odporność powyżej przeciętnej dla vinifer | ||
+ | |||
+ | == Cięcie == | ||
+ | Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Dobrze plonuje z łóz ciętych na 6-8 pąków, a przy cięciu na czopy powinny być one długie na 4 -5 pąków | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
+ | ==Mrozoodporność== | ||
+ | Skierniewice | ||
+ | 2008/2009 - Cserszegi Füszeres uszkodzone pąki 37,5 %;(Chasellas Dore – 60,1); (Bianca 56,5) | ||
- | + | 2009/2010 - Cserszegi Füszeres uszkodzone pąki 56%;( Chasellas Dore-62%);(Bianca-61,5) | |
+ | == Literatura == | ||
+ | <bibreferences/> | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Wersja z 21:34, 14 maj 2011
Cserszegi Füszeres | |
---|---|
Dojrzewające grona; Foto: Veteran5 | |
Rodzice | Gewürztraminer x Irsai Oliver |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 150-180 g g |
Rozmiary jagód | 14 mm mm |
smak | muszkat |
SAT | 2500-2600 |
Termin dojrzewania | 25.09-5.10 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | różowo-żółte |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Węgierska przerobowa odmiana V.vinifera'"
Wzrost: umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości lub małe, z wyraźnie zaznaczonymi pięcioma klapami, błyszczące. Wytwarza mniej pasierbów niż Traminer Na dobrych i ciepłych stanowiskach plonuje obficie.
Grona: średnie ,rzadziej duże o masie ok.170g, cylindrycznostożkowate, najczęściej luźne.
Jagody: jasnoróżowe, kuliste, małe o masie ok.1,6g.
Miąższ : o delikatnym muszkatołowym aromacie i dużym ekstrakcie , szczególnie przy opóźnionym zbiorze.
Dojrzewanie: Skierniewice 2009 – zbiór 28/09; masa gron 168g; masa jagód 1,62g;ekstrakt 18,1%(refraktometrem)
Wino
Jakość wina zbliżona do tego jakie uzyskuje się z odmiany „Roter Traminer” i może być alternatywą dla wina z Traminera który jest trudniejszy w uprawie (dużo późniejszy od CF)[1]
Choroby
Odporność powyżej przeciętnej dla vinifer
Cięcie
Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Dobrze plonuje z łóz ciętych na 6-8 pąków, a przy cięciu na czopy powinny być one długie na 4 -5 pąków
Synonimy
Mrozoodporność
Skierniewice
2008/2009 - Cserszegi Füszeres uszkodzone pąki 37,5 %;(Chasellas Dore – 60,1); (Bianca 56,5)
2009/2010 - Cserszegi Füszeres uszkodzone pąki 56%;( Chasellas Dore-62%);(Bianca-61,5)
Literatura
Zdjęcia
Dojrzewanie | 25.09-5.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowo-żółte + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 150 -180gg + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Cserszegi Füszeres +, Gewürztraminer + i Irsai Oliver + |
Rozmiar jagód | 14 mm mm + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |