Zweigelt
Z Winogrona.org
Linia 19: | Linia 19: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na vitis vinifera odporności na mróz. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo. | + | Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na vitis vinifera odporności na mróz. Najpopularniejszy czerwony szczep uprawiany w Austrii. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo. |
+ | |||
+ | Odmiana łączy w sobie pozytywne cechy szczepów rodzicielskich: późny rozwój pąków na wiosnę, odporność na przymrozki, wczesne dojrzewanie. Daje wysokie plony i udaje się nawet w chłodnych klimatach. Plenność, jeśli nie kontrolowana, może jednak powodować niską jakość wina. Zweigelt daje wina bardzo aromatyczne, o wyraźnym posmaku wiśniowym, z nutami wanilii, dobrze reagujące na przechowywanie w dębowych beczkach, o dużym potencjale dojrzewania. Z drugiej strony, Zweigelt jest idealnym szczepem do produkcji lżejszych win czerwonych o orzeźwiającym owocowym posmaku, nadających się do spożycia za młodu. | ||
Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju. | Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju. | ||
Linia 30: | Linia 32: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
- | Zweigeltrebe | + | Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt |
== Literatura == | == Literatura == |
Wersja z 18:52, 10 lis 2010
Zweigelt | |
---|---|
Rodzice | Blauer Lemberger x St. Laurent |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 180 g |
Rozmiary jagód | 17 mm mm |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na vitis vinifera odporności na mróz. Najpopularniejszy czerwony szczep uprawiany w Austrii. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo.
Odmiana łączy w sobie pozytywne cechy szczepów rodzicielskich: późny rozwój pąków na wiosnę, odporność na przymrozki, wczesne dojrzewanie. Daje wysokie plony i udaje się nawet w chłodnych klimatach. Plenność, jeśli nie kontrolowana, może jednak powodować niską jakość wina. Zweigelt daje wina bardzo aromatyczne, o wyraźnym posmaku wiśniowym, z nutami wanilii, dobrze reagujące na przechowywanie w dębowych beczkach, o dużym potencjale dojrzewania. Z drugiej strony, Zweigelt jest idealnym szczepem do produkcji lżejszych win czerwonych o orzeźwiającym owocowym posmaku, nadających się do spożycia za młodu.
Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju.
Genealogia
Choroby
Cięcie
Synonimy
Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt
Literatura
Zdjęcia
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Austria + |
Masa | 180 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Zweigelt +, Blauer Lemberger + i St. Laurent + |
Rozmiar jagód | 17 mm mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |