Isabella
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: Fotki ułatwiające identyfikację odmiany) |
|||
Linia 25: | Linia 25: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
+ | Średnie lub długie. | ||
Linia 31: | Linia 32: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | |||
+ | |||
+ | ==Linki== | ||
+ | Opinie na forum: [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/isabella-malinowa-t5320.html Isabella malinowa] | ||
Wersja z 17:07, 16 gru 2011
Isabella | |
---|---|
Isabella - grono, Foto: J. Czapski | |
Rodzice | Vitis labrusca x Vitis vinifera |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 100-150 g |
Rozmiary jagód | 18 mm mm |
smak | labrusca |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | fioletowe |
Zastosowanie | ogólne |
Opis
Bardzo plenna, mrozoodporna odmiana altanowa o małych gronach, średnich, słodkich jagodach. Liście jesienią przebarwiaja sie na żółty kolor. Grona średniej wielkości lub małe, stożkowato-cylindryczne, luźne. Jagody sredniej wielkości, czasem prawie duże, o średnicy w granicach 15-20 mm. Kształt jagód kulisto-elipsoidalny. Barwa ciemnofioletowa z jaśniejszym woskowym nalotem. Miąż soczysty, śluzowaty, słodki, z charakterystycznym malinowym posmakiem, średnio aromatyczny. Krzewy o dużej sile wzrostu. Odmiana typowo altanowa, wymagająca wysokiego i przestrzennego formowania. Krzewy prowadzone nisko i cięte krótko zawiązują znacznie mniej kwiatostanów. Znacznie lepiej krzewy owocują przy cięciu dłuższym. Pora dojrzewania średnio późna, zazwyczaj między 5 i 15 października.
Genealogia
50%V.vinifera +50%V.labrusca
Choroby
Cięcie
Średnie lub długie.
Synonimy
Literatura
Linki
Opinie na forum: Isabella malinowa
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; grono
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 100 -150g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Isabella + |
Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
Smak | Labrusca + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |