modified on 9 sie 2022 at 13:01 ••• 22 192 views

Kazaczka

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Choroby: uzupełnienie)
(+ fotki)
Linia 30: Linia 30:
Krzew rośnie średnio silnie. Grona cylinfryczne nieco zagęszczone. Jagody okrągłe, granatowe(przy pełnej dojrzałości). Miąższ soczysty z lekkim posmakiem muszkatu. Gromadzi śednio ok.20,3% cukru przy kwasowości ok.7,6g/l .
Krzew rośnie średnio silnie. Grona cylinfryczne nieco zagęszczone. Jagody okrągłe, granatowe(przy pełnej dojrzałości). Miąższ soczysty z lekkim posmakiem muszkatu. Gromadzi śednio ok.20,3% cukru przy kwasowości ok.7,6g/l .
W cieplejsze lata może zgromadzić nawet do 27% cukrów co pozwala na wyrób czerwonych win stołowych-półsłodkich, bez dosładzania moszczu, lub wina.
W cieplejsze lata może zgromadzić nawet do 27% cukrów co pozwala na wyrób czerwonych win stołowych-półsłodkich, bez dosładzania moszczu, lub wina.
 +
 +
Liście sercowate lub trójpalczaste, wg ampelografii Troszina ,str.74
== genealogia ==
== genealogia ==
'''KAZACZKA''' = Kazaczka 1 x Fioletowyj Rannij
'''KAZACZKA''' = Kazaczka 1 x Fioletowyj Rannij
Linia 62: Linia 64:
Plik:Kazaczka-v.jpg|Kazaczka - końcówka veraison; Foto: ZbyszekB
Plik:Kazaczka-v.jpg|Kazaczka - końcówka veraison; Foto: ZbyszekB
Plik:Kazaczka-gr4.jpg|Kazaczka - grona w pierwszej połwie września; Foto: ZbyszekB
Plik:Kazaczka-gr4.jpg|Kazaczka - grona w pierwszej połwie września; Foto: ZbyszekB
 +
Plik:Kazaczka-gr5.jpg|Kazaczka - veraison; Foto: dziadek2
 +
Plik:Kazaczka-k2.jpg|Kazaczka - koronka; Foto: dziadek2
 +
Plik:Kazaczka-L3.jpg|Kazaczka - liść; Foto: dziadek2
 +
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 20:36, 14 lut 2011

Kazaczka
Kazaczka-grona;foto ZbyszekB
Kazaczka-grona;foto ZbyszekB
Rodzice Kazaczka-1 x Fioletowyj Rannij
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 110 g
Rozmiary jagód 15 mm mm
smak muszkat
SAT 2350-2400
Termin dojrzewania 11-20.09
Ilość dni dojrzewania 120-125
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20,3 °Bx
Zawartość kwasów 7,6 g/l

Opis

Nadzwyczaj mrozoodporna i wcześnie dojrzewająca odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina. Średnio odporna na mączniaka i wrazliwa na szarą pleśń. Mozliwa do uprawy polowej na terenie całej Polski (nawet w chłodniejszych rejonach).

Wg Instytutu im.Potapenko:

Krzew rośnie średnio silnie. Grona cylinfryczne nieco zagęszczone. Jagody okrągłe, granatowe(przy pełnej dojrzałości). Miąższ soczysty z lekkim posmakiem muszkatu. Gromadzi śednio ok.20,3% cukru przy kwasowości ok.7,6g/l . W cieplejsze lata może zgromadzić nawet do 27% cukrów co pozwala na wyrób czerwonych win stołowych-półsłodkich, bez dosładzania moszczu, lub wina.

Liście sercowate lub trójpalczaste, wg ampelografii Troszina ,str.74

genealogia

KAZACZKA = Kazaczka 1 x Fioletowyj Rannij

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powięszyć)

Kazaczka → 62,5%V.vinifera + 37,5%V.amurensis

Choroby

Wymaga 2-3 opryski przeciw szarej pleśni przy niekorzystnych warunkach pogodowych.

Wg źródeł i publikacji rosyjskich odmiana odporna na filokserę.

Cięcie

Synonimy

Literatura

Linki

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=178&view=odmiana


Zdjęcia

Fakty o Kazaczka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni120-125  +
Kolor grongranatowe  +
KrajRosja  +
Masa110 g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaKazaczka  +, Kazaczka-1  + i Fioletowyj Rannij  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
Sat2.350 -2400  +
SmakMuszkat  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20,3  +
Zawartość kwasów7,6  +