modified on 5 sty 2022 at 20:35 ••• 47 374 views

Hasansky Sladky

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Parametry: parametry/Kanada)
Linia 64: Linia 64:
|'''Rejon'''
|'''Rejon'''
|'''SAT'''
|'''SAT'''
 +
|'''Taniny(g/l)'''
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
|2006||Hasan||22,6||4,97||3,14||USA||Dakota - Absaraca||
|2006||Hasan||22,6||4,97||3,14||USA||Dakota - Absaraca||
Linia 90: Linia 91:
|- style="background-color:Gainsboro"
|- style="background-color:Gainsboro"
|2010||Hasan||?||?||?||Polska||jw||
|2010||Hasan||?||?||?||Polska||jw||
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|2010||Hasan||24||6,65||3,43||Kanada||Ontario||?||0,9||
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|2010||Marquette||24,8||8,64||3,43||Kanada||Ontario||?||1,35||
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|2010||Frontenac||21,5||12,5||3,28||Kanada||Ontario||?||2,91||
 +
|}
|}
Niektóre wybrane odmiany wg <br>
Niektóre wybrane odmiany wg <br>
Harlene Hatterman-Valenti; Dept.Plant Sciences ,North Dakota State University
Harlene Hatterman-Valenti; Dept.Plant Sciences ,North Dakota State University
  Tabelka do uzupełnienia
  Tabelka do uzupełnienia
 +
== Choroby ==
== Choroby ==
Odporna na mączniaka rzekomego, ale podatna na mączniaka prawdziwego i wymaga kilku zabiegów chemicznych.   
Odporna na mączniaka rzekomego, ale podatna na mączniaka prawdziwego i wymaga kilku zabiegów chemicznych.   

Wersja z 16:29, 2 gru 2011

Hasansky Sladky
Rodzice Dalnyvostochyni # 60 x Vitis amurensis
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 70-120 g
Rozmiary jagód 2g mm
smak prosty
SAT 2300
Termin dojrzewania 1-10.09
Mrozoodporność -35 °C238,15 K
-31 °F
428,67 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wyhodowana przez AK Bous w Rosji na Dalekim Wschodzie a następnie sprowadzona do Estonii i tam rozpowszechniona pod nazwą „Varajane Sinine” Przez Toma Plochera rozpowszechniona w Północnej Ameryce jako „Baltica”
Dojrzewa bardzo wcześnie.Gromadzi dużo cukrów i średnią ilość kwasów, ale w celu wyeliminowania posmaku labrusci (foxy) owoce powinny być zbierane przed całkowitą dojrzałością fizjologiczną (tak jak odmiana Iza Zaliwska).Gdy ilość kwasów jest zbyt duża, wymagana wtedy FJM. Winifikacja wymaga też specjalnych zabiegów (patrz : I Konferencja Cool Climate -Jurmala 2006) – wymrażania, maceracji węglanowej lub półwęglanowej)
Wzrost krzewów niezbyt silny a pokrój latorośli płożący.
Jest to jedna z nielicznych odmian winorośli, która dojrzewa w sposób wystarczający do produkcji wina, w bardzo krótkich okresach wegetacyjnych: Łotwy , Estonii, Norwegii ,Szwecji,Białorusi i Syberii(południowej)
Wg Poom Harri, Estonia robinast@gmail.com
- owoce zawierają duże ilości witaminy C. Łoza drewnieje późno, a w lata chłodne niedostatecznie i dlatego cierpi od wczesno jesiennych przymrozków.
Może źle znosić zimy z dłuższymi odwilżami i nawrotem silniejszych mrozów, tak jak Vitis amurensis.

Genealogia

Hasanski Sladki = Dalnyvostochyni # 60 x Vitis amurensis

Wg Arild Syversen (NOR) E-mail: a-rusvik@online.no
- Hasanski Sladki to około 75% udziału genów V.amurensis a poza tym Vitis vinifera,Vitis labrusca,Vitis riparia. Dalnyvostochyni #60 (to prawdopodobny zestaw genów)- 6,24%V.vinifera+37,52%V.labrusca +6,24%V.riparia +50%V.amurensis.

A więc Hasanki Slodki to: 3,12%'V.vinifera' +18,76%'V.labrusca' +3,12%'V.riparia' +75%'V.amurensis'.

Drzewko genealogiczne wg http://72.36.63.180/Parentage/Hasansky%20Sladki.gif

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Opinie

Hasansky Sladky, powstał 50 lat temu we Władywostoku - hodowca amator AK Bous. Następnie wyemigrował do Estonii. W Estonii i na Łotwie uprawia się tą odmianę od 30 lat. Przetrwała tutaj zimy (niskie temperatury) i w pełni dojrzewała do wyrobu wina. To wieloletnie doświadczenie powiedziało nam, że Hasansky jest prawdopodobnie jedną z odmian najwcześniejszych na świecie.
Obecnie udaje się w tak różnych miejscach jak: Wyspy Magdaleny, Quebec, w zatoce Saint - Lawrence i prerie Dakoty Północnej. Dojrzewa w klimacie o bardzo krótkiej wegetacji jak: Norwegii, Szwecji, Estonii i Łotwy, i daje wino bardzo ciekawe.
Wydaje się być dobrą odmianą do produkcji win w chłodnym klimacie

[Tom Plocher, Quebec 9/11/2009 ]

Parametry

Rok Odmiana cukier(Bx) Kwasy(g/l) pH Uwagi Rejon SAT Taniny(g/l)
2006Hasan22,64,973,14USADakota - Absaraca
2006Frontenac2416,573,22USAjw
2007Hasan23,2?3,3USAjw
2007Frontenac22,8?3,25USAjw
2007Marquette24,9?3,34USAjw
2008Hasan22,412,43,1USAjw
2008Frontenac20,819,83,2USAjw
2008Marquette2514,1?USAjw
2009Hasan22,25,33,24USAjw
2009Frontenac16,19,63,09USAjw
2009Marquette25,3?2,95USAjw
2009Hasan???PolskaPodlasie
2010Hasan???Polskajw
2010Hasan246,653,43KanadaOntario?0,9
2010Marquette24,88,643,43KanadaOntario?1,35
2010Frontenac21,512,53,28KanadaOntario?2,91

Niektóre wybrane odmiany wg
Harlene Hatterman-Valenti; Dept.Plant Sciences ,North Dakota State University

Tabelka do uzupełnienia

Choroby

Odporna na mączniaka rzekomego, ale podatna na mączniaka prawdziwego i wymaga kilku zabiegów chemicznych.

Cięcie

Synonimy

Hasansky Sladky; Hasan (Xasan) Sweet; Varajane Sinine; Baltica; Kazański Słodki

Literatura

Zdjęcia

liść i grona; grono

Fakty o Hasansky Sladky — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajRosja  +
Masa70 -120g  +
Mrozoodpornosc238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R)  +
OdmianaHasansky Sladky  +, Dalnyvostochyni  +, Vitis amurensis  + i Vitis amurensis  +
Rozmiar jagód2g mm  +
Sat2.300  +
SmakProsty  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +