Isabella
Z Winogrona.org
m (kosmetyka) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
- | {{Odmiana infobox|odmiana = Isabella|kolor = #99B3FF|zdjęcie = 192_Isabella_-_grono_J._Czapski.jpg|opis zdjęcia = Isabella - grono, Foto: J. Czapski|rodzice = [[ | + | {{Odmiana infobox|odmiana = Isabella|kolor = #99B3FF|zdjęcie = 192_Isabella_-_grono_J._Czapski.jpg|opis zdjęcia = Isabella - grono, Foto: J. Czapski|rodzice = [[Vitis labrusca]] x [[Vitis vinifera]]|gatunek = hybryda międzygatunkowa|kraj pochodzenia = USA|masa grona = 100-150|rozmiary jagód = 18 mm|smak = labrusca|SAT = |termin dojrzewania = 1-10.10|mrozoodporność = -27|kolor gron = fioletowe|nasiona = TAK|zastosowanie = ogólne}} |
== Opis == | == Opis == | ||
Bardzo plenna, mrozoodporna odmiana altanowa o małych gronach, średnich, słodkich jagodach. Liście jesienią przebarwiaja sie na żółty kolor. Grona średniej wielkości lub małe, stożkowato-cylindryczne, luźne. Jagody sredniej wielkości, czasem prawie duże, o średnicy w granicach 15-20 mm. Kształt jagód kulisto-elipsoidalny. Barwa ciemnofioletowa z jaśniejszym woskowym nalotem. Miąż soczysty, śluzowaty, słodki, z charakterystycznym malinowym posmakiem, średnio aromatyczny. Krzewy o dużej sile wzrostu. Odmiana typowo altanowa, wymagająca wysokiego i przestrzennego formowania. Krzewy prowadzone nisko i cięte krótko zawiązują znacznie mniej kwiatostanów. Znacznie lepiej krzewy owocują przy cięciu dłuższym. Pora dojrzewania średnio późna, zazwyczaj między 5 i 15 października. | Bardzo plenna, mrozoodporna odmiana altanowa o małych gronach, średnich, słodkich jagodach. Liście jesienią przebarwiaja sie na żółty kolor. Grona średniej wielkości lub małe, stożkowato-cylindryczne, luźne. Jagody sredniej wielkości, czasem prawie duże, o średnicy w granicach 15-20 mm. Kształt jagód kulisto-elipsoidalny. Barwa ciemnofioletowa z jaśniejszym woskowym nalotem. Miąż soczysty, śluzowaty, słodki, z charakterystycznym malinowym posmakiem, średnio aromatyczny. Krzewy o dużej sile wzrostu. Odmiana typowo altanowa, wymagająca wysokiego i przestrzennego formowania. Krzewy prowadzone nisko i cięte krótko zawiązują znacznie mniej kwiatostanów. Znacznie lepiej krzewy owocują przy cięciu dłuższym. Pora dojrzewania średnio późna, zazwyczaj między 5 i 15 października. | ||
Linia 5: | Linia 5: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
- | Plik:13_Isabella_J.Czapski.jpg|, Foto: J.Czapski | + | Plik:13_Isabella_J.Czapski.jpg|Isabella, Foto: J.Czapski |
Plik:24_Isabella_ISABELLA_-_liscie_przebarwione_jesienia_J.Czapski.jpg|ISABELLA - liście przebarwione jesienią, Foto: J.Czapski | Plik:24_Isabella_ISABELLA_-_liscie_przebarwione_jesienia_J.Czapski.jpg|ISABELLA - liście przebarwione jesienią, Foto: J.Czapski | ||
- | Plik:25_Isabella_J.Czapski.jpg|, Foto: J.Czapski | + | Plik:25_Isabella_J.Czapski.jpg|Isabella, Foto: J.Czapski |
Plik:26_Isabella_ISABELLA_-_grona_J.Czapski.jpg|ISABELLA - grona, Foto: J.Czapski | Plik:26_Isabella_ISABELLA_-_grona_J.Czapski.jpg|ISABELLA - grona, Foto: J.Czapski | ||
Plik:27_Isabella_ISABELLA_-_grona_J.Czapski.jpg|ISABELLA - grona, Foto: J.Czapski | Plik:27_Isabella_ISABELLA_-_grona_J.Czapski.jpg|ISABELLA - grona, Foto: J.Czapski |
Wersja z 11:48, 11 lut 2010
Isabella | |
---|---|
![]() Isabella - grono, Foto: J. Czapski | |
Rodzice | Vitis labrusca x Vitis vinifera |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 100-150 g |
Rozmiary jagód | 18 mm mm |
smak | labrusca |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -27 °C |
Kolor gron | fioletowe |
Zastosowanie | ogólne |
Opis
Bardzo plenna, mrozoodporna odmiana altanowa o małych gronach, średnich, słodkich jagodach. Liście jesienią przebarwiaja sie na żółty kolor. Grona średniej wielkości lub małe, stożkowato-cylindryczne, luźne. Jagody sredniej wielkości, czasem prawie duże, o średnicy w granicach 15-20 mm. Kształt jagód kulisto-elipsoidalny. Barwa ciemnofioletowa z jaśniejszym woskowym nalotem. Miąż soczysty, śluzowaty, słodki, z charakterystycznym malinowym posmakiem, średnio aromatyczny. Krzewy o dużej sile wzrostu. Odmiana typowo altanowa, wymagająca wysokiego i przestrzennego formowania. Krzewy prowadzone nisko i cięte krótko zawiązują znacznie mniej kwiatostanów. Znacznie lepiej krzewy owocują przy cięciu dłuższym. Pora dojrzewania średnio późna, zazwyczaj między 5 i 15 października.
Zdjęcia
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 100 -150g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Isabella + |
Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
Smak | Labrusca + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |