Palava
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
(→Literatura: literatura) |
||
Linia 57: | Linia 57: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | + | The New Encyclopedia of czeskich i morawskich win | |
- | + | Autorzy: Susan Foffová, William Kraus Kraus Dasha i Bohumil Vurm | |
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Wersja z 16:03, 27 lis 2011
Palava | |
---|---|
Rodzice | Tramin Cerveny x Müller-Thurgau |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Czechy, Morava |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 1,5 g |
smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe |
Termin dojrzewania | 01-20.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | szroróżowy |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 7-11 g/l |
Opis
Pálava Czechy - Morawy (0,6% całkowitej nasadzeń winnic) Wpisana do Czeskiego Państwowego Rejestru Odmian winogron w 1977
Odmiana ta została wyprowadzna przez J. Veverka w Centrum Badań Vine w Velké Pavlovice, a później w Perná przez skrzyżowanie Red Traminer i Müller-Thurgau.
Wzrost średni. Grona stożkowe, z szarawo-czerwonymi jagodami, mają nieco owalny kształt i grubą skórkę. Winogrona mają smak pikantny podobny do Traminer. Dojrzewanie średnio późne. Odporność na mróz - średnia ok -22 st C, na choroby grzybowe średnia do niskiej, wymaga ochrony. Wymaga wilgotnych, żyznych gleb i dobrej ekspozycji winnicy. W zastoiskach mrozowych przemarza.
Pálava plonuje regularnie i plony są wyższe niż Traminer. Winogrona są zdolne do uzyskania wysokiego poziomu cukru, konieczna jest redukcja plonu.
Wino posiada podobne cechy jak Traminer, ale zwykle jest mniej ostre i jest wzbogacone waniliowymi nutami. Ma nieco wyższa zawartość kwasowości niż Traminer,lecz są również często łagodniejsze i bardziej harmonijne niż Traminer co czyni je atrakcyjnymi do picia.
Podstawowe cechy win:
Złoto-żółty kolor, nos Traminer, róża jest wypełniana z podtekstem wanilii. Duże, okrągłe wino z dobrym poziomem kwasowości i przyjemnym finiszem.
Źródło: 1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en
2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół
Genealogia
V.vinifera 100%
Choroby
Odmiana wrażliwa na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń a średnio wrażliwa na mączniaka rzekomego
Cięcie
8-10 pąków/m2
Synonimy
Literatura
The New Encyclopedia of czeskich i morawskich win
Autorzy: Susan Foffová, William Kraus Kraus Dasha i Bohumil Vurm
Zdjęcia
Cięcie | średnie i dlugie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 01-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | szroróżowy + |
Kraj | Czechy, Morava + |
Masa | 200 g + |
Masa jagód | 1,5 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | konieczna redukcja plonu płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 2-3 szt. + |
Odmiana | Palava + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | wysoka % + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 7 -11 + |