Bianca – Winogrona.org
modified on 18 sie 2024 at 21:18 ••• 170 045 views

Bianca

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
(uzupełnienie)
Linia 22: Linia 22:
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>
 +
 +
Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października.
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października.
Linia 63: Linia 65:
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br>
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br>
 +
 +
Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.
==Parametry==
==Parametry==
==Wino==
==Wino==
-
Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji.
+
Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu.
-
Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu.
+
 
 +
możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.
 +
 
 +
[http://www.bor.vom.hu/main/kepek.php?modul=lexikon_pic&id=64&source=lexikon złota bianka]
== Synonimy ==
== Synonimy ==
E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka
E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka

Wersja z 18:01, 4 lut 2012

Bianca
Bianca, foto. J.Czapski
Bianca, foto. J.Czapski
Rodzice SV 12375 x Bouvier
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 120-350 g
Rozmiary jagód 15-20 mm
smak słodko-kwaskowaty (winny)
SAT 2600-2700
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie ogólne

Opis

Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]

Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. [2]

Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu

Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.

Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)

Za okres 2005-2009

dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%

Genealogia

BIANCA = EGER 2 X BOUVIER

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Bianca : 78,09%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris 
+3,13%V.berlandieri +2,64%V.lincencumii

Choroby

Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .[2]

Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice

w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne

Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3

dla porównania

MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1

Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.

Cięcie

Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. [2]

Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.

Parametry

Wino

Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu.

możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.

złota bianka

Synonimy

E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka

Literatura

  1. Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
  2. 2,0 2,1 2,2 Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib

Linki

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana


Opinie na forum:

  1. Bianca
  2. Vitis Bianca
  3. Bianca - odmiana na ścianę

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; kwiaty;

Inne zdjęcia : Winnica Golesz - grona;  ;Węgry: owocujący krzew


Fakty o Bianca — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa120 -350g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaBianca  +, SV 12375  + i Bouvier  +
Rozmiar jagód15-20 mm  +
Sat2.600 -2700  +
SmakSłodko-kwaskowaty (winny)  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +