Leon Millot – Winogrona.org
modified on 23 lut 2024 at 18:43 ••• 135 263 views

Leon Millot

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: fotka - wymiana)
(Parametry: *)
Linia 57: Linia 57:
Iowa(winnica nr2) zbiór 12/08/2010 - grona 54g; jagody 1,08g; ekstrakt 18Brix; pH 3,49; TA 11,81g/l; GDD 2441ºF (1356ºC)
Iowa(winnica nr2) zbiór 12/08/2010 - grona 54g; jagody 1,08g; ekstrakt 18Brix; pH 3,49; TA 11,81g/l; GDD 2441ºF (1356ºC)
-
 
-
{|"class="wikitable" style="text-align:center"
 
-
|-style="background-color:Magenta"
 
-
|'''Lp'''
 
-
|'''Winnica'''
 
-
|'''Województwo'''
 
-
|'''Prowadz.'''
 
-
|'''Wiek krzew.(lat)'''
 
-
|'''Ilość (szt)'''
 
-
|'''Podkł.'''
 
-
|'''Rozstaw(m)'''
 
-
|'''Obciąż.(kg)'''
 
-
|'''Kwitnienie'''
 
-
|'''Veraison'''
 
-
|'''Data zbioru'''
 
-
|'''STA(C)'''
 
-
|'''Blg/Bx'''
 
-
|'''Kwas.(g/l)'''
 
-
|'''Uwagi'''
 
-
|- style="background-color:PeachPuff"
 
-
|1
 
-
|Magda
 
-
|mazowieckie
 
-
|kurtyna
 
-
|3
 
-
|6
 
-
|brak
 
-
|2,0 x 1,5
 
-
|1,0-1,5
 
-
|10-22.06
 
-
|10-28.08
 
-
|25.09.2009
 
-
|2441
 
-
|23
 
-
|7,4
 
-
|brak
 
-
|- style="background-color:PeachPuff"
 
-
|2
 
-
|Magda
 
-
|mazowieckie
 
-
|kurtyna
 
-
|3-4
 
-
|10
 
-
|brak
 
-
|2,0 x 1,5
 
-
|1,5-2,5
 
-
|11-22.06
 
-
|10-31.08
 
-
|23.09.2010
 
-
|2444
 
-
|24
 
-
|8
 
-
|brak
 
-
|- style="background-color:PeachPuff"
 
-
 
-
|3
 
-
|Magda
 
-
|mazowieckie
 
-
|kurtyna
 
-
|3-5
 
-
|15
 
-
|brak
 
-
|2,0 x 1,5
 
-
|1,5-3,5
 
-
|10-18.06
 
-
|9-30.08
 
-
|3.10.2011
 
-
|2631
 
-
|23
 
-
|7,8
 
-
|z pąk. zapas.
 
-
|- style="background-color:PeachPuff"
 
-
 
-
 
-
|4
 
-
|winnica
 
-
|wojew.
 
-
|forma
 
-
|wiek
 
-
|ilość
 
-
|podkł
 
-
|rozst
 
-
|obciąż
 
-
|kwitn
 
-
|veraison
 
-
|zbiór
 
-
|SAT
 
-
|cuk
 
-
|kwas
 
-
|uwagi
 
-
|}
 
== Wino ==
== Wino ==

Wersja z 20:27, 25 lis 2012

Leon Millot
Leon Millot - grono; Foto: ZbyszekB
Leon Millot - grono; Foto: ZbyszekB
Rodzice Gold Riesling x (Vitis riparia x Vitis rupestris)
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Rozmiary jagód 10 mm
smak neutralny
SAT 2440
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.

Genealogia

Leon Millot = MGt101-14 (RUP X rip) X Goldriesling (Riesling X
Courtillier musqué)= 50%V.vinifera + 25%V.rupestris + 25%V.riparia 

Podobne odmiany : Marechal Foch; Frontenac


Choroby

W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka rzekomego.

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne W skali 1 do 9 - wynik 3/6{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium (przy nie sprzyjających warunkach)


Cięcie

Najlepszym sposobem prowadzenia krzewu są sznury z wieloletnimi stałymi ramionami i łozami śedniej długości (6-8 pąków) [1];[2]


Parametry

wg New York Cornell University

1967r zbiór 25/09 - 21,2Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 1,52g/l

1968r zbiór 6/09 - 18,6Brix; kwasy 7,4g/l; taniny 0,92g/l

1969r zbiór 26/09 - 21Brix; kwasy 6,7g/l; taniny 1,02g/l

1970r zbiór 30/09 - 19Brix; kwasy 5,7g/l; taniny 1,73g/l

1972r zbiór 4/10 - 21,2Brix; kwasy 7,3g/l; taniny 1,44g/l

1973r zbiór 27/09 - 22Brix; kwasy 4,9g/l; taniny 1,49g/l

Iowa(winnica nr1) zbiór 24/08/2010 - grona masa 58g; jagody masa 1,21g; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,37; TA 9,6g/l; GDD 2512ºF (1395ºC)

Iowa(winnica nr2) zbiór 12/08/2010 - grona 54g; jagody 1,08g; ekstrakt 18Brix; pH 3,49; TA 11,81g/l; GDD 2441ºF (1356ºC)

Wino

W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem, o średniej zawartości tanin,zdominowanym przez nutę borówkową. W moszczu kwasy nieco mniejsze, a cukry większe niż u odmiany Marechal Foch. Cuvee tych 2-ch odmian dobrze się komponuje i daje wina możliwe do dłuższego przechowywania.

Synonimy

Kuhlmann 194-2 , Millot

Literatura

  1. Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
  2. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib


Linki

Opinie na forum: Leon Millot

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; grono;  ;kwiatostan;  ;grono i jagody

Inne zdjęcia : Winnica Golesz - owocujący krzew;  ;Niedzica 500m npm - owocujący krzew


Fakty o Leon Millot — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaLeon Millot  +, Gold Riesling  +, Marechal Foch  + i Frontenac  +
Rozmiar jagód10 mm  +
Sat2.440  +
SmakNeutralny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +