Petite Amie
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(genealogia) |
|||
Linia 26: | Linia 26: | ||
Wino o smaku muskatowym w typie Muscat blanc. | Wino o smaku muskatowym w typie Muscat blanc. | ||
+ | ==Genealogia== | ||
+ | <gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | ||
+ | Plik:Petite Amie drz_genealog.JPG | ||
+ | </gallery> | ||
+ | Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć) | ||
== Choroby == | == Choroby == |
Wersja z 18:00, 13 mar 2013
Petite Amie | |
---|---|
Rodzice | ES 2-11-4 x DM P2-54 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2 g |
Mrozoodporność | -32 °C241,15 K -25,6 °F 434,07 °R |
Kolor gron | zielone-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 18 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Hybryda międzygatunkowa (Vitis vinifera i vitis riparia). Skrzyżowana i wyselekcjonowana w 1987 roku przez Davida MacGregora. Wprowadzona i opatentowana w 2007 (numer patentu PP17,773).
Jagody małe okrągłe, skórka cienka koloru żółtozielonego. Grona małe i średnie o cylindrycznym i stożkowym kształcie. Dobrze wypełnione chociaż nie upakowane. Mogą być przetrzymane na późny zbiór. Wzrost słaby.
Wino o smaku muskatowym w typie Muscat blanc.
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Na choroby grzybowe odporna. Powinna być jednak chroniona zapobiegawczo. Lekko wrażliwa na Black Rot w wilgotne lata (u nas nie występuje póki co).
Cięcie
Synonimy
DM 8313.1
Tematy na naszym forum
Literatura
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Petite%20Amie.pdf
Zdjęcia
Fakty o Petite Amie — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielone-żółte + |
Kraj | USA + |
Masa | 200 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 241,15 K (-32 °C, -25,6 °F, 434,07 °R) + |
Odmiana | Petite Amie +, ES 2-11-4 + i DM P2-54 + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 18 + |
Zawartość kwasów | 8 + |