modified on 18 gru 2023 at 16:06 ••• 44 156 views

Beta

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Opis)
Linia 4: Linia 4:
|zdjęcie=01_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg
|zdjęcie=01_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg
|opis zdjęcia=BETA - grono, Foto: Ganz
|opis zdjęcia=BETA - grono, Foto: Ganz
-
|rodzice=[[odmiana::Vitis riparia]] x [[odmiana::Vitis labrusca]]
+
|rodzice=[[odmiana::Concord]] x [[odmiana::Carver (V. riparia)]]
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|kraj pochodzenia=USA
|kraj pochodzenia=USA
Linia 24: Linia 24:
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Dosć popularna odmiana w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.
+
Odmiana wychodowana przez Louisa Sueltera w 1881 roku.
 +
 
 +
Dosć popularna w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.
 +
 
Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne).
Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne).

Wersja z 19:02, 26 sty 2013

Beta
BETA - grono, Foto: Ganz
BETA - grono, Foto: Ganz
Rodzice Concord x Carver (V. riparia)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 140 g
Rozmiary jagód 14 mm
smak Labruska
SAT 2700
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -40 °C233,15 K
-40 °F
419,67 °R
Kolor gron czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana wychodowana przez Louisa Sueltera w 1881 roku.

Dosć popularna w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.

Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne).

Choroby

Bardzo odporna na większość chorób.

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań

Cięcie

Długie. przy krótkim cięciu daje niski plon.

Synonimy

Literatura

http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Beta.pdf

Linki

Opinie na forum: Beta

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; grono

Inne zdjęcia:

Zamborski : grona/Wirginia 2006; krzew/Wirginia 2006


Fakty o Beta — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciedługie oczek/m2  +
Dojrzewanie1-10.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronczarne  +
KrajUSA  +
Masa140 g  +
Mrozoodpornosc233,15 K (-40 °C, -40 °F, 419,67 °R)  +
Obsada gron2 szt.  +
OdmianaBeta  +, Concord  + i Carver (V. riparia)  +
Plennośćśrednia  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.700  +
SmakLabruska  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +