Oporto
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Literatura) |
(→Zdjęcia: fotki identyfik.) |
||
Linia 36: | Linia 36: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZc.php?data=211.jpg//9620 koronka], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZb.php?data=210.jpg//9620 rozmiary grona] | ||
+ | |||
+ | |||
Węgry: [http://hungaricumborszalon.hu/kepek/_kep_68.jpg grona] | Węgry: [http://hungaricumborszalon.hu/kepek/_kep_68.jpg grona] | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> |
Wersja z 19:44, 14 lut 2013
Oporto | |
---|---|
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | czarne |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Ceniona w niemal całej Europie odmiana winnicza. Jenakże ze zwględu na niezbyt wysoką mrozoodporność może w polskich warunkach być uprawiana jedynie w cieplejszych rejonach kraju jako nasadzenia amatorskie.[1] [2] [3]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Blauer Portugieser, Kekoporto, Portugalska Niebieska, Portugalske Modre, Portugieser.
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
http://vinograd.info/sorta/vinnye/portygizer.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: koronka, rozmiary grona
Węgry: grona
Fakty o Oporto — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Austria + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Oporto + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.500 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |