Barbera
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Literatura) |
(→Literatura) |
||
| Linia 31: | Linia 31: | ||
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbera | http://en.wikipedia.org/wiki/Barbera | ||
| + | |||
| + | http://ngr.ucdavis.edu/varietyview.cfm?varietynum=2797 | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Wersja z 18:42, 24 mar 2013
| Barbera | |
|---|---|
| Plik:Test.jpg tutaj opis zdjęcia, autor | |
| Rodzice | Vitis vinifera |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Włochy |
| Masa grona | 150-200 g |
| Rozmiary jagód | 17 mm |
| Kolor gron | fioletowo-granatowe |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Jedna z najsłynniejszych włoskich odmian winiarskich.Uprawiana również w Australii, USA i Argentynie. Ma zbyt wysokie wymagania klimatyczne do uprawy w Polsce. Wytwarzane są z niej znane wina m.in. Bricco dell'Uccellone, Barbera d'Alba Riserva Pozzo dell'Annunciata (Włochy), King Valley I Barbera (Australia), Amador County Barbera (USA).
Choroby
Cięcie
Synonimy
Perricone, Pignatello.
Literatura
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbera
http://ngr.ucdavis.edu/varietyview.cfm?varietynum=2797
Fakty o Barbera — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
| Kraj | Włochy + |
| Masa | 150 -200g + |
| Odmiana | Barbera + |
| Rozmiar jagód | 17 mm + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

