Barbera
Z Winogrona.org
Barbera | |
---|---|
tutaj opis zdjęcia, autor | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 150-200 g |
Rozmiary jagód | 17 mm |
Kolor gron | fioletowo-granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Jedna z najsłynniejszych włoskich odmian winiarskich.Uprawiana również w Australii, USA i Argentynie. Ma zbyt wysokie wymagania klimatyczne do uprawy w Polsce. Wytwarzane są z niej znane wina m.in. Bricco dell'Uccellone, Barbera d'Alba Riserva Pozzo dell'Annunciata (Włochy), King Valley I Barbera (Australia), Amador County Barbera (USA).
Choroby
Cięcie
Synonimy
Perricone, Pignatello.
Literatura
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbera
http://ngr.ucdavis.edu/varietyview.cfm?varietynum=2797
http://ucanr.org/sites/intvit/viticultural_information/?uid=6&ds=351
Fakty o Barbera — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 150 -200g + |
Odmiana | Barbera + |
Rozmiar jagód | 17 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |