Bouvier
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: grono i liść) |
(→Zdjęcia: grona) |
||
Linia 38: | Linia 38: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
[http://www.austrianwine.com/uploads/tx_celumfe/bouvierjpgf42401fc17.jpg grono i liść];[http://www.austrianwine.com/uploads/tx_celumfe/Bouvierjpg1569a74e17.jpg grono i liść] | [http://www.austrianwine.com/uploads/tx_celumfe/bouvierjpgf42401fc17.jpg grono i liść];[http://www.austrianwine.com/uploads/tx_celumfe/Bouvierjpg1569a74e17.jpg grono i liść] | ||
- | + | ===Inne zdjęcia=== | |
+ | bor_hu:[http://www.bor.hu/image/szolofajta/.350x700/67.jpg grona] | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 20:10, 14 maj 2013
Bouvier | |
---|---|
Rodzice | Chardonnay x Silvaner ? |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Słowenia |
Rozmiary jagód | 14-20 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | Neutralny, do delikatnego muszkatu |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | wczesny - średni |
Mrozoodporność | -21 lub wyższa °C![]() |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość kwasów | 5 g/l |
Opis
Odmiana uprawiana w europie centralnej: w Austrii, Słowenii, na Słowacji i na Węgrzech.
Wymaga gleb lżejszych, przepuszczalnych, ale żyznych. Na dobrych stanowiskach jest w stanie zgomadzić dużo cukrów.
...Do uzupełnienia...
Choroby
W skali 1-9 (1-b.podatna; 9-b.odporna) m.rz -2; m.pr.-3; sz.pl. - 1
Cięcie
8-10 pąków/m2
Synonimy
Ranina, Radgonska
Litratura
http://en.wikipedia.org/wiki/Bouvier_(grape) http://www.austrianwine.com/our-wine/grape-varieties/white-wine/bouvier/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
bor_hu:grona
Fakty o Bouvier — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | wczesny - średni + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Słowenia + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | ![]() |
Odmiana | Bouvier +, Chardonnay + i Silvaner + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 14-20 mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Neutralny, do delikatnego muszkatu + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość kwasów | 5 + |