Nero – Winogrona.org
modified on 27 sie 2023 at 20:39 ••• 160 777 views

Nero

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(--=)
Linia 59: Linia 59:
== Genealogia ==
== Genealogia ==
-
'''Nero''' = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)<br>
 
-
CSABA GYOENGYE = [[odmiana::Perła Czabańska]](polska nazwa)
 
-
'''Nero''' → 78,1%''V.vinifera'' +1,56%''V.labrusca'' +14,58%''V.rupestris''
 
-
+3,12%''V.berlandieri'' +2,64%''V.lincecumii''
 
-
 
-
==Ochrona prawna odmiany==
 
-
Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)
 
-
 
-
'''Nr rejestru 1760 - zarejestrowany 03/03/1997 – ochrona do 01/02/2024'''
 
-
 
-
Hodowca odmiany:
 
-
Forschungsinstitut
 
-
Weinbau und Kellerwirtschaft
 
-
HU - 6001 Kisfai
 
-
WĘGRY
 
-
 
-
Właściciel licencji:
 
-
 
-
Jörg WOLF
 
-
Dürkheimer ALTER WEG 7
 
-
DE - 67098 Bad Dürkheim
 
-
NIEMCY
 
-
+49 6322 632 37
 
-
 
== Choroby ==
== Choroby ==
Linia 91: Linia 67:
==Wino==
==Wino==
-
1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)
 
-
 
-
2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)
 
-
 
-
3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)
 
-
 
-
Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm
 
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Linia 132: Linia 101:
Plik:Nero-lisc_J_Czapski.jpg|NERO - liść, Foto: J.Czapski
Plik:Nero-lisc_J_Czapski.jpg|NERO - liść, Foto: J.Czapski
Plik:Nero-koronka.jpg|NERO - koronka, Foto: J.Nowakowski
Plik:Nero-koronka.jpg|NERO - koronka, Foto: J.Nowakowski
-
Plik:Nero-k.jpg|Nero - koronka; Foto: ZbyszekB
 
-
Plik:Nero-kw.jpg|Nero - kwiatostany; Foto: ZbyszekB
 
-
Plik:Nero-L.jpg|Nero - liść; Foto: ZbyszekB
 
Plik:Nero_grono_fot.gronkowiec.jpg| grona - fot. Gronkowiec
Plik:Nero_grono_fot.gronkowiec.jpg| grona - fot. Gronkowiec
Plik:IMG 1267 - Nero-22-08-07-.jpg|Nero prowadzony na jednoramienny Guyot; fot. Gronkowiec  
Plik:IMG 1267 - Nero-22-08-07-.jpg|Nero prowadzony na jednoramienny Guyot; fot. Gronkowiec  
-
Plik:Nero-gr1.jpg|Nero - veraison 2012; Foto: ZbyszekB
 
</gallery>
</gallery>

Wersja z 16:34, 29 wrz 2013

Nero
Nero - grono  Foto: J.Czapski
Nero - grono Foto: J.Czapski
Rodzice SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 230-300 g
Rozmiary jagód 22x17 mm
Masa jagód 3,3-5 g
smak pikantny
SAT 2300-2450
Termin dojrzewania 5-15.09
Ilość dni dojrzewania 125
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 6 g/l

Opis

Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]

Jagody:owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem, najczęściej 2 stosunkowo duże pestki

Miąźsz: mięsisty, chrupki, aromatyczny [2]

Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany. Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach. Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.

Dojrzewanie

  • Skierniewice za lata 2006-2008

zbiory 6.09; masa gron 254g; masa jagód 3,18g; plon 1,93kg/krzew; ekstrakt 17,3(%) [3]

  • Skierniewice 2011

Zbiór 9.09; masa gron 162 g; masa jagód 3,54g; ekstrakt 16,4%

  • Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu.
  • Skierniewice 2012

Zbiór : 8/09; plon: 0,6 kg/krzew; masa GRON: 149 g; masa jagód: 2,38 g; ekstrakt: 22,4%

Genealogia

Choroby

Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.

Wino

Cięcie

średnio-długie na 6-12 pąków, można także ciąć krótko już 2 pąk jest płodny

Synonimy

BG-16; Bornemissza Gergely 15

Opinie

wg D.Pospisilova : z 23 badanych odmian Nero posiadał najwyższą zawartośc resweratrolu (substancja uważana za jedną z najlepszych przeciwutleniaczy)


Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html


  1. Myśliwiec, R. (2002). Ogród winoroślowy (3 ed.)PWRiL. Bib
  2. Pospíšilová, D., Sekera, D., & Ruman, T. (2005). Ampelografia Slovenska. Bratislava: Modra. Bib
  3. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib


Linki

Opinie na forum:

  1. Jak prowadzic Nero?
  2. Nero
  3. Nero na wino? Słowacy robią!
  4. Nero na prezydenta!

Zdjęcia

Inne zdjęcia : Nero - grona - Węgry;  ;Winnica Golesz - grono; vinetumrezac:grona; Szkółka clematisy.pl :grona; Szkółka Przytok:grono;  ;bor_hu: grona


Rozmieszczenie uprawy odmiany Nero wśród użytkowników serwisu:


Zdjęcia
Filmy
Wikipedia
Kamery internetowe
Wczytywanie mapy…

Kwitnienie:

data kwitnienia Winnica
2455011.529 czerwiec 2009 Wacek
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455720.58 czerwiec 2011 Winnica Okleśna


Daty kwitnienia w poszczególnych latach:

Aby obejrzeć ten element, włącz w przeglądarce obsługę JavaScript. Przeglądaj bezpośrednio listę wyników.MONTHYEARWacek2009-06-29T00:00:000data kwitnienia: 29 czerwiec 2009
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00

Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:


Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością  %.

Fakty o Nero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-12 oczek/m2  +
Dojrzewanie5-15.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni125  +
Kolor grongranatowe  +
KrajWęgry  +
Masa230 -300g  +
Masa jagód3,3-5 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
Obciążenie40-50 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-2 szt.  +
OdmianaNero  +, SV 12375  +, Medoc Noir  +, Csaba Gyoengye  + i BG-16  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-90 %  +
Rozmiar jagód22x17 mm  +
Sat2.300 -2450  +
SmakPikantny  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów6  +