Hasansky Sladky
Z Winogrona.org
(→Parametry: -) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Hasansky Sladky | |odmiana=Hasansky Sladky | ||
+ | |zdjęcie=sladki.jpg | ||
+ | |opis zdjęcia=Grono Hasansky Sladky Foto: Wacek | ||
|rodzice=[[odmiana::Dalnyvostochyni # 60]] x [[odmiana::Vitis amurensis]] | |rodzice=[[odmiana::Dalnyvostochyni # 60]] x [[odmiana::Vitis amurensis]] | ||
|kraj pochodzenia=Rosja | |kraj pochodzenia=Rosja |
Wersja z 18:20, 21 sty 2014
Hasansky Sladky | |
---|---|
Grono Hasansky Sladky Foto: Wacek | |
Rodzice | Dalnyvostochyni # 60 x Vitis amurensis |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 70-120 g |
Masa jagód | 2 g |
smak | prosty |
SAT | 2300 |
Termin dojrzewania | 1-10.09 |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Wyhodowana przez AK Bous w Rosji na Dalekim Wschodzie a następnie sprowadzona do Estonii i tam rozpowszechniona pod nazwą „Varajane Sinine”
Przez Toma Plochera rozpowszechniona w Północnej Ameryce jako „Baltica”
Dojrzewa bardzo wcześnie.Gromadzi dużo cukrów i średnią ilość kwasów, ale w celu wyeliminowania posmaku labrusci (foxy) owoce powinny być zbierane przed całkowitą dojrzałością fizjologiczną (tak jak odmiana Iza Zaliwska).Gdy ilość kwasów jest zbyt duża, wymagana wtedy FJM.
Winifikacja wymaga też specjalnych zabiegów (patrz : I Konferencja Cool Climate -Jurmala 2006) – wymrażania, maceracji węglanowej lub półwęglanowej)
Wzrost krzewów niezbyt silny a pokrój latorośli płożący.
Jest to jedna z nielicznych odmian winorośli, która dojrzewa w sposób wystarczający do produkcji wina, w bardzo krótkich okresach wegetacyjnych: Łotwy , Estonii, Norwegii ,Szwecji,Białorusi i Syberii(południowej)
Wg Poom Harri, Estonia robinast@gmail.com
-
owoce zawierają duże ilości witaminy C. Łoza drewnieje późno, a w lata chłodne niedostatecznie i dlatego cierpi od wczesno jesiennych przymrozków.
Może źle znosić zimy z dłuższymi odwilżami i nawrotem silniejszych mrozów, tak jak Vitis amurensis.
Genealogia
Hasanski Sladki = Dalnyvostochyni # 60 x Vitis amurensis
Wg Arild Syversen (NOR) E-mail: a-rusvik@online.no
-
Hasanski Sladki to około 75% udziału genów V.amurensis a poza tym Vitis vinifera,Vitis labrusca,Vitis riparia.
Dalnyvostochyni #60 (to prawdopodobny zestaw genów)- 6,24%V.vinifera+37,52%V.labrusca +6,24%V.riparia +50%V.amurensis.
A więc Hasanki Slodki to: 3,12%'V.vinifera' +18,76%'V.labrusca' +3,12%'V.riparia' +75%'V.amurensis'.
Drzewko genealogiczne wg http://72.36.63.180/Parentage/Hasansky%20Sladki.gif
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Opinie
Hasansky Sladky, powstał 50 lat temu we Władywostoku - hodowca
amator AK Bous. Następnie wyemigrował do Estonii. W Estonii i na Łotwie uprawia się tą odmianę od 30 lat. Przetrwała tutaj zimy (niskie temperatury) i w pełni dojrzewała do wyrobu wina. To wieloletnie doświadczenie powiedziało nam, że Hasansky jest prawdopodobnie jedną z odmian najwcześniejszych na świecie.
Obecnie udaje się w tak różnych miejscach jak: Wyspy Magdaleny,
Quebec, w zatoce Saint - Lawrence i prerie Dakoty Północnej. Dojrzewa w klimacie o bardzo krótkiej wegetacji jak: Norwegii, Szwecji, Estonii i Łotwy, i daje wino bardzo ciekawe.
Wydaje się być dobrą odmianą do produkcji win w chłodnym klimacie
[Tom Plocher, Quebec 9/11/2009 ]
Parametry
???
Choroby
Odporna na mączniaka rzekomego, ale podatna na mączniaka prawdziwego i wymaga kilku zabiegów chemicznych.
Cięcie
Synonimy
Hasansky Sladky; Hasan (Xasan) Sweet; Varajane Sinine; Baltica; Kazański Słodki
Literatura
http://www.wine-searcher.com/grape-1165-baltica
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Baltica.pdf
http://mngrapegrowers.com/varieties
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odniany
Inne zdjęcia
Kivistik:grono; ;Bentel:owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Dojrzewanie | 1-10.09 + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 70 -120g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
Odmiana | Hasansky Sladky +, Dalnyvostochyni +, Vitis amurensis + i Vitis amurensis + |
Sat | 2.300 + |
Smak | Prosty + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |