modified on 21 lut 2016 at 19:09 ••• 16 421 views

Aletta

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów)
Linia 49: Linia 49:
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
-
Plik:PetiteAmie-sadzonka.JPG|Petite Amie - młoda sadzonka; foto:Gbed
+
Plik:Aletta_lisc1.JPG|Aletta - liść; foto:Gbed
-
 
+
Plik:Aletta_kwiatostan1.JPG|Aletta - kwiatostan; foto:Gbed
 +
Plik:Aletta_grono1.JPG|Aletta - grono; foto:Gbed
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 00:09, 24 sie 2014

Aletta
Rodzice Muskat Ottonel x Eger 2
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 200 g
Rozmiary jagód 16 mm
Masa jagód 2 g
smak Muszkat
SAT 2600
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron zielone-żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Średniowczesna odmiana węgierska (hybryda międzygatunkowa). Smak muskatowy. Grona cylindryczne, średniościsłe, ze skrzydełkiem a czasami dwoma.

Choroby

Średnio odporna na choroby grzybowe. Średnio odporna na filokserę.

Cięcie

średnie, 6-7 oczek/m2

Synonimy

ECS 18

EGRI CSILLAGOK 18

Tematy na naszym forum

Czy to Aletta?

Literatura

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=231&view=odmiana

Zdjęcia

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Aletta — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-7 oczek/m2  +
Drewnienie łozydobre  +
Eger 2Eger 2  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronzielone-żółte  +
KrajWęgry  +
Masa200 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
Muskat OttonelMuskat Ottonel  +
Obciążenie35-40 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,5 szt.  +
OdmianaAletta  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli75 %  +
Rozmiar jagód16 mm  +
Sat2.600  +
SmakMuszkat  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19  +
Zawartość kwasów8  +