Zéta
Z Winogrona.org
(→Dojrzewanie) |
(→Dojrzewanie) |
||
Linia 32: | Linia 32: | ||
== Dojrzewanie == | == Dojrzewanie == | ||
- | Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do [[odmiana::Chrupka Złota]] i [[odmiana::Nero]]. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej. W nie najlepszym 2014 roku , dojrzała w Warszawie 1 września i bardzo szybko jagody zbotrytryzowały przy Brix 22-27. | + | Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do [[odmiana::Chrupka Złota]] i [[odmiana::Nero]]. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej. W nie najlepszym 2014 roku , dojrzała w Warszawie na ciężkiej gliniastej glebie 1 września i bardzo szybko jagody zbotrytryzowały przy Brix 22-27. |
== Choroby == | == Choroby == |
Wersja z 18:44, 18 wrz 2014
Zéta | |
---|---|
Rodzice | Furmint x Bouvier |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 140 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | Muskat |
SAT | 2500-2600 |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 26 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).
Dojrzewa wcześniej od Furminta od 4 do 6-ciu tygodni, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych. Owoce gromadzą bardzo dużo cukru i łatwo ulegają botrytyzacji. Może być uprawiana tam , gdzie inne tego typu odmiany (tokajskie) nie dojrzewają. Wykorzystywana do wyrobu słodkich win typu "tokaj" i do mieszanek z innymi szczepami tokajskimi. Najlepsze wina uzyskuje się wtedy gdy krzewy rosną na cięższej , gliniastej glebie.
Mrozoodporność do sprawdzenia w polskich warunkach.
Dojrzewanie
Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do Chrupka Złota i Nero. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej. W nie najlepszym 2014 roku , dojrzała w Warszawie na ciężkiej gliniastej glebie 1 września i bardzo szybko jagody zbotrytryzowały przy Brix 22-27.
Choroby
Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń
Cięcie
Synonimy
Przed 1999r znana jako Oremus.
Wina
Zeta 2006 : Alkohol (vol%) 12 - Kwasowość (g / l) 7,3 - pH 3.26 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 25,89. Wyniki oceny: - zapach 2,98 - smak, zapach, ogólne wrażenie 10.23 - łączny wynik 17,28
Tokaje :2005 i 2006, ,2007, 2009
Litratura
Zdjęcia
Węgry: grona; ;bor_hu:grona; ;Wilk400 :grona w lipcu; liście;
Dojrzewanie | 15-30.09 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 140 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Obsada gron | 2,2 szt. + |
Odmiana | Zéta +, Furmint +, Bouvier +, Chrupka Złota + i Nero + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 90% % + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Smak | Muskat + |
Wzrost | Bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 26 + |
Zawartość kwasów | 9 + |