modified on 28 gru 2020 at 19:34 ••• 33 728 views

Alibernet

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: grono i liść)
(0pis - uzupełnienie)
Linia 6: Linia 6:
|kraj pochodzenia=Ukraina
|kraj pochodzenia=Ukraina
|masa grona=150
|masa grona=150
 +
|rozmiary jagód=16
|SAT=2700
|SAT=2700
-
|termin dojrzewania=październik
+
|termin dojrzewania=5-20 październik
 +
|mrozoodporność=-23
|kolor gron=ciemne
|kolor gron=ciemne
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=przerobowe
|zastosowanie=przerobowe
 +
|zawartość cukrów=19
 +
|zawartość kwasów=10
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
|drewnienie łozy=dobre
|drewnienie łozy=dobre
-
|plenność=wysoka
+
|plenność=średnia
 +
|cięcie=średnie
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Odmiana wyhodowana w Odessie
+
Odmiana powstała w Instytucie Odeskim (1950r). Po "Alicante"otrzymała zdolności "farbiarskie" ( moszcz jest silnie barwiący), a po CS charakterystyczne cechy smakowe wina. Odmiana znana najbardziej w: Ukraina, Słowacja, Morawy. Wzrost krzewów silny.
-
== Choroby ==
+
'''Liście''': średnie do dużych, pięcio-klapowe, z umiarkowanie głębokimi górnymi zatokami, drobno owłosione pod spodem. Zatoka ogonkowa lirowatego kształtu, otwarta. Ogonek krótki,, silnie zaczerwieniony.
 +
'''Grona''': duże, stożkowate, ze skrzydełkami, średnio rozrzedzone, o średniej masie ok. 150g.
 +
 +
'''Jagody''': Owoce są średniej wielkości, owalne, ciemnoniebieskie. Miąższ jest soczysty, krwisto kolorowy, aromaty cabernetowe.
 +
==Fenologia==
 +
Pękanie pąków i kwitnienie średnio wczesne. Dojrzewanie niewiele wcześniejsze od CS (do sprawdzenia w polskich warunkach) Drewnienie łozy dobre. Odporność na mrozy zbliżona do CS.
 +
== Choroby ==
 +
Podobnie jak [[Cabernet Sauvignon]]
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Linia 25: Linia 37:
Odesskij čornyj
Odesskij čornyj
==Wino==
==Wino==
 +
'''Wg servisu “www.wineoczechrepublic”'''
 +
* ''„Wino może osiągać bardzo dobrą jakość i może być dostatecznie pełne przy obniżonych zbiorach na krzak i w ciepłych warunkach. Z wyższych zbiorów jest rzadkie, mniej barwne, z nieprzyjemnie wysoką zawartością kwasów. Przy odpowiedniej pielęgnacji winnicy można produkować wina odmianowe. Poza tym jest to odmiana nadająca się do mieszanek, którym dodaje barwy i aromatu kabernetowego."''
 +
* '''Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:'''
 +
''Bardzo ciemna czerwona barwa, substancje aromatyczne jak w odmianie Cabernet Sauvignon. Wino średnio pełne oraz pełne, o wyższej zawartości garbników, które powoli dojrzewają do neutralnej atłasowości. Wyrazisty typ czerwonego wina o poniekąd południowym charakterze czerwonych win.”''''
 +
== Tematy na naszym forum==
== Tematy na naszym forum==

Wersja z 17:33, 23 mar 2015

Alibernet
Rodzice Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Ukraina
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 16 mm
SAT 2700
Termin dojrzewania 5-20 październik
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19 °Bx
Zawartość kwasów 10 g/l

Opis

Odmiana powstała w Instytucie Odeskim (1950r). Po "Alicante"otrzymała zdolności "farbiarskie" ( moszcz jest silnie barwiący), a po CS charakterystyczne cechy smakowe wina. Odmiana znana najbardziej w: Ukraina, Słowacja, Morawy. Wzrost krzewów silny.

Liście: średnie do dużych, pięcio-klapowe, z umiarkowanie głębokimi górnymi zatokami, drobno owłosione pod spodem. Zatoka ogonkowa lirowatego kształtu, otwarta. Ogonek krótki,, silnie zaczerwieniony.

Grona: duże, stożkowate, ze skrzydełkami, średnio rozrzedzone, o średniej masie ok. 150g.

Jagody: Owoce są średniej wielkości, owalne, ciemnoniebieskie. Miąższ jest soczysty, krwisto kolorowy, aromaty cabernetowe.

Fenologia

Pękanie pąków i kwitnienie średnio wczesne. Dojrzewanie niewiele wcześniejsze od CS (do sprawdzenia w polskich warunkach) Drewnienie łozy dobre. Odporność na mrozy zbliżona do CS.

Choroby

Podobnie jak Cabernet Sauvignon

Cięcie

Synonimy

Odesskij čornyj

Wino

Wg servisu “www.wineoczechrepublic”

  • „Wino może osiągać bardzo dobrą jakość i może być dostatecznie pełne przy obniżonych zbiorach na krzak i w ciepłych warunkach. Z wyższych zbiorów jest rzadkie, mniej barwne, z nieprzyjemnie wysoką zawartością kwasów. Przy odpowiedniej pielęgnacji winnicy można produkować wina odmianowe. Poza tym jest to odmiana nadająca się do mieszanek, którym dodaje barwy i aromatu kabernetowego."
  • Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:

Bardzo ciemna czerwona barwa, substancje aromatyczne jak w odmianie Cabernet Sauvignon. Wino średnio pełne oraz pełne, o wyższej zawartości garbników, które powoli dojrzewają do neutralnej atłasowości. Wyrazisty typ czerwonego wina o poniekąd południowym charakterze czerwonych win.”''

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

grono i liść

Fakty o Alibernet — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcieśrednie oczek/m2  +
Dojrzewanie5-20 październik  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne  +
KrajUkraina  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaAlibernet  +, Alicante Bouschet  + i Cabernet Sauvignon  +
Plennośćśrednia  +
Rozmiar jagód16 mm  +
Sat2.700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19  +
Zawartość kwasów10  +