Alibernet
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: grono i liść) |
(0pis - uzupełnienie) |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
|kraj pochodzenia=Ukraina | |kraj pochodzenia=Ukraina | ||
|masa grona=150 | |masa grona=150 | ||
+ | |rozmiary jagód=16 | ||
|SAT=2700 | |SAT=2700 | ||
- | |termin dojrzewania=październik | + | |termin dojrzewania=5-20 październik |
+ | |mrozoodporność=-23 | ||
|kolor gron=ciemne | |kolor gron=ciemne | ||
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=19 | ||
+ | |zawartość kwasów=10 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
|drewnienie łozy=dobre | |drewnienie łozy=dobre | ||
- | |plenność= | + | |plenność=średnia |
+ | |cięcie=średnie | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Odmiana | + | Odmiana powstała w Instytucie Odeskim (1950r). Po "Alicante"otrzymała zdolności "farbiarskie" ( moszcz jest silnie barwiący), a po CS charakterystyczne cechy smakowe wina. Odmiana znana najbardziej w: Ukraina, Słowacja, Morawy. Wzrost krzewów silny. |
- | + | '''Liście''': średnie do dużych, pięcio-klapowe, z umiarkowanie głębokimi górnymi zatokami, drobno owłosione pod spodem. Zatoka ogonkowa lirowatego kształtu, otwarta. Ogonek krótki,, silnie zaczerwieniony. | |
+ | '''Grona''': duże, stożkowate, ze skrzydełkami, średnio rozrzedzone, o średniej masie ok. 150g. | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''': Owoce są średniej wielkości, owalne, ciemnoniebieskie. Miąższ jest soczysty, krwisto kolorowy, aromaty cabernetowe. | ||
+ | ==Fenologia== | ||
+ | Pękanie pąków i kwitnienie średnio wczesne. Dojrzewanie niewiele wcześniejsze od CS (do sprawdzenia w polskich warunkach) Drewnienie łozy dobre. Odporność na mrozy zbliżona do CS. | ||
+ | == Choroby == | ||
+ | Podobnie jak [[Cabernet Sauvignon]] | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 25: | Linia 37: | ||
Odesskij čornyj | Odesskij čornyj | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
+ | '''Wg servisu “www.wineoczechrepublic”''' | ||
+ | * ''„Wino może osiągać bardzo dobrą jakość i może być dostatecznie pełne przy obniżonych zbiorach na krzak i w ciepłych warunkach. Z wyższych zbiorów jest rzadkie, mniej barwne, z nieprzyjemnie wysoką zawartością kwasów. Przy odpowiedniej pielęgnacji winnicy można produkować wina odmianowe. Poza tym jest to odmiana nadająca się do mieszanek, którym dodaje barwy i aromatu kabernetowego."'' | ||
+ | * '''Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:''' | ||
+ | ''Bardzo ciemna czerwona barwa, substancje aromatyczne jak w odmianie Cabernet Sauvignon. Wino średnio pełne oraz pełne, o wyższej zawartości garbników, które powoli dojrzewają do neutralnej atłasowości. Wyrazisty typ czerwonego wina o poniekąd południowym charakterze czerwonych win.”'''' | ||
+ | |||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
Wersja z 17:33, 23 mar 2015
Alibernet | |
---|---|
Rodzice | Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 5-20 październik |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana powstała w Instytucie Odeskim (1950r). Po "Alicante"otrzymała zdolności "farbiarskie" ( moszcz jest silnie barwiący), a po CS charakterystyczne cechy smakowe wina. Odmiana znana najbardziej w: Ukraina, Słowacja, Morawy. Wzrost krzewów silny.
Liście: średnie do dużych, pięcio-klapowe, z umiarkowanie głębokimi górnymi zatokami, drobno owłosione pod spodem. Zatoka ogonkowa lirowatego kształtu, otwarta. Ogonek krótki,, silnie zaczerwieniony.
Grona: duże, stożkowate, ze skrzydełkami, średnio rozrzedzone, o średniej masie ok. 150g.
Jagody: Owoce są średniej wielkości, owalne, ciemnoniebieskie. Miąższ jest soczysty, krwisto kolorowy, aromaty cabernetowe.
Fenologia
Pękanie pąków i kwitnienie średnio wczesne. Dojrzewanie niewiele wcześniejsze od CS (do sprawdzenia w polskich warunkach) Drewnienie łozy dobre. Odporność na mrozy zbliżona do CS.
Choroby
Podobnie jak Cabernet Sauvignon
Cięcie
Synonimy
Odesskij čornyj
Wino
Wg servisu “www.wineoczechrepublic”
- „Wino może osiągać bardzo dobrą jakość i może być dostatecznie pełne przy obniżonych zbiorach na krzak i w ciepłych warunkach. Z wyższych zbiorów jest rzadkie, mniej barwne, z nieprzyjemnie wysoką zawartością kwasów. Przy odpowiedniej pielęgnacji winnicy można produkować wina odmianowe. Poza tym jest to odmiana nadająca się do mieszanek, którym dodaje barwy i aromatu kabernetowego."
- Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:
Bardzo ciemna czerwona barwa, substancje aromatyczne jak w odmianie Cabernet Sauvignon. Wino średnio pełne oraz pełne, o wyższej zawartości garbników, które powoli dojrzewają do neutralnej atłasowości. Wyrazisty typ czerwonego wina o poniekąd południowym charakterze czerwonych win.”''
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Cięcie | średnie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 5-20 październik + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Alibernet +, Alicante Bouschet + i Cabernet Sauvignon + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.700 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 10 + |