Frankenthal
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
m (→Zdjęcia) |
(→Zdjęcia: fotki) |
||
Linia 47: | Linia 47: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=5> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=5> | ||
+ | Plik:Black Hamburg-k+L.jpg|Black Hamburg - liść i koronka | ||
+ | Plik:BH-kon-ver.JPG| Black Hamburg - końcowa faza veraison | ||
Plik:Black_H.jpg|Black Hamburg - grona, 29.09.2015 r. | Plik:Black_H.jpg|Black Hamburg - grona, 29.09.2015 r. | ||
Plik:Black_Ha.jpg|Black Hamburg - grono, 29.09.2015 r. | Plik:Black_Ha.jpg|Black Hamburg - grono, 29.09.2015 r. | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 16:27, 4 paź 2015
Frankenthal | |
---|---|
Plik:B b | |
Rodzice | Nieznani |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 400 g |
Rozmiary jagód | 25 mm |
Masa jagód | 5 g |
smak | Bardzo smaczny |
SAT | 2800 (?) |
Termin dojrzewania | Późny |
Ilość dni dojrzewania | nieznana |
Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Odmiana znana już w XIII wieku i uprawiana w północnych Włoszech i południowych Niemczech.Jako odmiana winna znana jako Schiawa(Włochy) i Trollinger (Niemcy). W innych rejonach winnych uprawiana jako odmiana deserowa i znana pod nazwą Black Hamburg. Jest odmianą późną lub nawet bardzo późną. Wymaga dużo słońca i ciepła do pełnej dojrzałości.W chłodniejszych rejonach tylko do uprawy pod osłonami.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Black Hamburg, Trollinger, Schiava, Schiava Grossa, Vernatsch
Tematy na naszym forum
Literatura
http://en.wikipedia.org/wiki/Frankenthal_(grape)
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Fakty o Frankenthal — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | n oczek/m2 + |
Dojrzewanie | Późny + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | nieznana + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 400 g + |
Masa jagód | 5 g + |
Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
Obciążenie | nieznane płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | nieznana szt. + |
Odmiana | Frankenthal + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | średnia % + |
Rozmiar jagód | 25 mm + |
Sat | 2.800 (?) + |
Smak | Bardzo smaczny + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 7 + |