Beta
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: aktualizacja) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 9: | Linia 9: | ||
|masa grona=140 | |masa grona=140 | ||
|rozmiary jagód=14 | |rozmiary jagód=14 | ||
+ | |masa jagód=1,6 | ||
|smak=Labruska | |smak=Labruska | ||
|SAT=2700 | |SAT=2700 | ||
Linia 16: | Linia 17: | ||
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=22,3 | ||
+ | |zawartość kwasów=10 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
|wzrost=silny | |wzrost=silny |
Wersja z 18:46, 7 gru 2015
Beta | |
---|---|
BETA - grono, Foto: Ganz | |
Rodzice | Concord x Carver (V. riparia) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 140 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 1,6 g |
smak | Labruska |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -40 °C233,15 K -40 °F 419,67 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,3 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana wychodowana przez Louisa Sueltera w 1881 roku.
Dosć popularna w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.
Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne).
Choroby
Bardzo odporna na większość chorób.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań
Cięcie
Długie. przy krótkim cięciu daje niski plon.
Synonimy
Literatura
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Beta.pdf
Linki
Opinie na forum: Beta
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Leaf Bottom; ;Top Leaf; ;grona; ;grono, jagody i pestki; ;grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Cięcie | długie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | USA + |
Masa | 140 g + |
Masa jagód | 1,6 g + |
Mrozoodpornosc | 233,15 K (-40 °C, -40 °F, 419,67 °R) + |
Obsada gron | 2 szt. + |
Odmiana | Beta +, Concord + i Carver (V. riparia) + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.700 + |
Smak | Labruska + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,3 + |
Zawartość kwasów | 10 + |