Zweigelt
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: dane obserw.) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 5: | Linia 5: | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia=Austria | |kraj pochodzenia=Austria | ||
- | |masa grona= | + | |masa grona=259 |
|rozmiary jagód=17 | |rozmiary jagód=17 | ||
+ | |masa jagód=2,56 | ||
|termin dojrzewania=1-10.10 | |termin dojrzewania=1-10.10 | ||
|mrozoodporność=-24 | |mrozoodporność=-24 | ||
|kolor gron=granatowe | |kolor gron=granatowe | ||
+ | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=22,5 | ||
+ | |zawartość kwasów=5,8 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
}} | }} |
Wersja z 20:47, 14 gru 2015
Zweigelt | |
---|---|
Rodzice | Lemberger x Saint Laurent |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 259 g |
Rozmiary jagód | 17 mm |
Masa jagód | 2,56 g |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 5,8 g/l |
Opis
Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na Vitis vinifera odporności na mróz. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo.
Odmiana łączy w sobie pozytywne cechy szczepów rodzicielskich: późny rozwój pąków na wiosnę, odporność na przymrozki, wczesne dojrzewanie. Daje wysokie plony i udaje się nawet w chłodnych klimatach. Plenność, jeśli nie kontrolowana, może powodować niską jakość wina. Zweigelt daje wina bardzo aromatyczne, o wyraźnym posmaku wiśniowym, z nutami wanilii, dobrze reagujące na przechowywanie w dębowych beczkach, o dużym potencjale dojrzewania. Z drugiej strony, Zweigelt jest idealnym szczepem do produkcji lżejszych win czerwonych o orzeźwiającym owocowym posmaku, nadających się do spożycia za młodu.
Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju.
Genealogia
Choroby
Cięcie
parametry dojrzewania
Za sezon 2012 (SAT 3162 i GDDc 1322) we winnicy Srebrna Góra (Małopolska) zebrany wcześniej (pod koniec września) ze wzgędu na szarą pleśń (nie zupełnie dojrzały) z przeznaczeniem na lekkie wino. Parametry: 20,2 Brix, pH 3,24 , obciążenie 6 gron/krzew (Analogicznie Pinot Noir: 2/10, 21,5 Brix, pH 3,58 dojrzały technologicznie) [wg badań UR/Kraków]
Wino
Wg servisu "www.wineoczechrepublic"
Podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Pomimo granatowej barwy i owocowo korzennego smaku mają zapach wiśni i innych owoców jagodowych. Wina posiadają różną pełnię. Przy kontrolowanych zbiorach pełnia jest bardziej wyrazista i garbniki bardziej kompleksowe, tak że można uzyskać wino delikatne i harmonijne.
Synonimy
Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt; Rotburger; Klosterneuburg 71
Literatura
Linki
Opinie na forum Zweigelt
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
grono i liść;grono i liść; ;liść,koronka,grono
Inne zdjęcia
Zweigelt - grona - Węgry;L.Małysz:grono;trhvin:grono; ;ovine:grono; ;grona; ;weinbau-koeck;szpaler ; ;bor_hu:grono; ;Szkółki Konieczko: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Austria + |
Masa | 259 g + |
Masa jagód | 2,56 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Zweigelt +, Lemberger + i Saint Laurent + |
Rozmiar jagód | 17 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 5,8 + |