Beta
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: dane obserw.) |
||
Linia 54: | Linia 54: | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224317 Leaf Bottom]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211665, Top Leaf]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=228749, grona]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=330929, grono, jagody i pestki]; ;[http://vinsduquebec.com/wp-content/uploads/2014/04/Beta_GD.jpg grono] | [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224317 Leaf Bottom]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211665, Top Leaf]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=228749, grona]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=330929, grono, jagody i pestki]; ;[http://vinsduquebec.com/wp-content/uploads/2014/04/Beta_GD.jpg grono] | ||
+ | |||
+ | [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1003800 Szczegółowe dane obserwacyjne] | ||
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== |
Wersja z 17:59, 19 gru 2015
Beta | |
---|---|
BETA - grono, Foto: Ganz | |
Rodzice | Concord x Carver (V. riparia) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 140 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 1,6 g |
smak | Labruska |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -40 °C233,15 K -40 °F 419,67 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,3 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana wychodowana przez Louisa Sueltera w 1881 roku.
Dosć popularna w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.
Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne).
Choroby
Bardzo odporna na większość chorób.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań
Cięcie
Długie. przy krótkim cięciu daje niski plon.
Synonimy
Literatura
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Beta.pdf
Linki
Opinie na forum: Beta
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Leaf Bottom; ;Top Leaf; ;grona; ;grono, jagody i pestki; ;grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Cięcie | długie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | USA + |
Masa | 140 g + |
Masa jagód | 1,6 g + |
Mrozoodpornosc | 233,15 K (-40 °C, -40 °F, 419,67 °R) + |
Obsada gron | 2 szt. + |
Odmiana | Beta +, Concord + i Carver (V. riparia) + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.700 + |
Smak | Labruska + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,3 + |
Zawartość kwasów | 10 + |