modified on 27 wrz 2024 at 18:53 ••• 19 923 views

Aromella

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(opis nowej odmiany)
Linia 84: Linia 84:
</gallery>
</gallery>
-
[[Kategoria:Odmiany]]
+
[[Kategoria:Odmiany|Aromella]]

Wersja z 15:34, 1 lut 2016

Aromella
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 110 g
Masa jagód 1,53 g
smak Muszkat i brzoskwinia
Termin dojrzewania przełom września i października
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron jasno-żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19,5 °Bx
Zawartość kwasów 12 g/l

Opis

POCHODZENIE

"Aromella" została wyhodowana w New York State Agricultural Experiment Station in Geneva, Cornell University , jako krzyżówka Traminette i Ravat 34 w 1976 roku. Sadzonki zostały posadzone w 1978 roku a wina zostało po raz pierwszy wykonane w 1983 roku. Oryginalne sadzonki znane jako NY76.0844.24 były propagowane do badań w 1990.

OPIS

W czasie badań 1995-2011

Wzrost krzewów srednio-silny. Pękanie pąków i dojrzewanie wcześniejsze niż odmiany Traminette. Grona długie i luźne o masie około 110 g. Jagody małe, okrągłe, żółte o masie około 1,53 g (średnia)


Choroby

Średnio odporna na choroby grzybowe. Mało podatna na filokserę liciową. Bardzo wrażliwa na herbicydy typu 2,4-D.


Cięcie

Synonimy

NY76.0844.24

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Aromella — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanieprzełom września i października  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasno-żółte  +
KrajUSA  +
Masa110 g  +
Masa jagód1,53 g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaAromella  +
Plennośćwysoka  +
SmakMuszkat i brzoskwinia  +
Wzrostśednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19,5  +
Zawartość kwasów12  +