Aromella
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(opis nowej odmiany) |
Grapeseater (dyskusja | wkład) |
||
Linia 84: | Linia 84: | ||
</gallery> | </gallery> | ||
- | [[Kategoria:Odmiany]] | + | [[Kategoria:Odmiany|Aromella]] |
Wersja z 15:34, 1 lut 2016
Aromella | |
---|---|
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 110 g |
Masa jagód | 1,53 g |
smak | Muszkat i brzoskwinia |
Termin dojrzewania | przełom września i października |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | jasno-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 12 g/l |
Opis
POCHODZENIE
"Aromella" została wyhodowana w New York State Agricultural Experiment Station in Geneva, Cornell University , jako krzyżówka Traminette i Ravat 34 w 1976 roku. Sadzonki zostały posadzone w 1978 roku a wina zostało po raz pierwszy wykonane w 1983 roku. Oryginalne sadzonki znane jako NY76.0844.24 były propagowane do badań w 1990.
OPIS
W czasie badań 1995-2011
Wzrost krzewów srednio-silny. Pękanie pąków i dojrzewanie wcześniejsze niż odmiany Traminette. Grona długie i luźne o masie około 110 g. Jagody małe, okrągłe, żółte o masie około 1,53 g (średnia)
Choroby
Średnio odporna na choroby grzybowe. Mało podatna na filokserę liciową. Bardzo wrażliwa na herbicydy typu 2,4-D.
Cięcie
Synonimy
NY76.0844.24
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Aromella — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | przełom września i października + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasno-żółte + |
Kraj | USA + |
Masa | 110 g + |
Masa jagód | 1,53 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Aromella + |
Plenność | wysoka + |
Smak | Muszkat i brzoskwinia + |
Wzrost | śednio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19,5 + |
Zawartość kwasów | 12 + |