Bianca – Winogrona.org
modified on 18 sie 2024 at 21:18 ••• 169 989 views

Bianca

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
Linia 20: Linia 20:
== Opis ==
== Opis ==
Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref>
Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref>
 +
 +
== Choroby ==
 +
== Cięcie ==
 +
== Synonimy ==
== Synonimy ==
E.Cs.40, Egri Csillagok 40.
E.Cs.40, Egri Csillagok 40.
Linia 27: Linia 31:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
-
Plik:39_Bianca_BIANCA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BIANCA - liść, Foto: J.Czapski
 
Plik:40_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:40_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:122_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:122_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Linia 33: Linia 36:
Plik:226_Bianca_-_koronka_H.Wiercinski.jpg|Bianca - koronka, Foto: H.Wierciński
Plik:226_Bianca_-_koronka_H.Wiercinski.jpg|Bianca - koronka, Foto: H.Wierciński
Plik:227_Bianca_-_kwiat_H.Wiercinski.jpg|Bianca - kwiat, Foto: H.Wierciński
Plik:227_Bianca_-_kwiat_H.Wiercinski.jpg|Bianca - kwiat, Foto: H.Wierciński
 +
Plik:39_Bianca_BIANCA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BIANCA - liść, Foto: J.Czapski
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 17:26, 14 lut 2010

Bianca
Bianca, foto. J.Czapski
Bianca, foto. J.Czapski
Rodzice SV 12375 x Bouvier
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 120-250 g g
Rozmiary jagód 15 mm mm
smak słodko-kwaskowaty (winny)
SAT 2600-2700
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie ogólne

Opis

Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]

Choroby

Cięcie

Synonimy

E.Cs.40, Egri Csillagok 40.

Literatura

  1. Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib

Zdjęcia

Fakty o Bianca — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa120 -250gg  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaBianca  +, SV 12375  + i Bouvier  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
Sat2.600 -2700  +
SmakSłodko-kwaskowaty (winny)  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +