modified on 16 gru 2024 at 13:08 ••• 24 971 views

Traminette

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(wino)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: grono)
Linia 63: Linia 63:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
-
[http://images70.fotosik.pl/43/869f7280efc4881amed.jpg  liść]
+
[http://images70.fotosik.pl/43/869f7280efc4881amed.jpg  liść];  ;VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/14163.jpg  grono]
 +
 
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
Zamborski : [http://chateau-z.com/images/CZgrapes/traminette%202.jpg grona/Wirginia 2005];  ;[http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2006/100_1652.JPG grona/Wirginia 2006]; Cornell University [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.02.jpg grono];  ;[http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.01.jpg grono];  ;[http://ei.isnooth.com/multimedia/c/7/0/image_3805919_full.jpeg grona]
Zamborski : [http://chateau-z.com/images/CZgrapes/traminette%202.jpg grona/Wirginia 2005];  ;[http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2006/100_1652.JPG grona/Wirginia 2006]; Cornell University [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.02.jpg grono];  ;[http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.01.jpg grono];  ;[http://ei.isnooth.com/multimedia/c/7/0/image_3805919_full.jpeg grona]

Wersja z 20:57, 24 mar 2016

Traminette
Rodzice Joannes Seyve 23.416 x Gewürztraminer
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 120 g
Masa jagód 1,52 g
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron bursztynowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20 °Bx
Zawartość kwasów 10 g/l

Opis

Odmiana Genevy. Pierwsze owoce w 1971. W 1974 podana w obieg. Bez patentu.

Jagody okrągłe, bursztynowe, średniej wielkości (1,5 g) jak na przerobówkę. Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.

Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne.

Wino w smaku podobne do Gewürztraminer. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.

Choroby

Odmiana umiarkowanie podatna na na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.

Duża podatność na antraknozę – rzędu 60

Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65

Cięcie

Parametry dojrzewania

Cornell University 2007-2014

Wino

Traminette 2013

Synonimy

NY65.533.13

Tematy na naszym forum

Literatura

http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Traminette.pdf

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=623&view=odmiana

http://en.wikipedia.org/wiki/Traminette

http://fls.cals.cornell.edu/OCRPDF/149.pdf

http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-59-W.pdf

http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-60-W.pdf

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

liść;  ;VIVC: grono

Inne zdjęcia

Zamborski : grona/Wirginia 2005;  ;grona/Wirginia 2006; Cornell University grono;  ;grono;  ;grona


Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Traminette — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronbursztynowe  +
KrajUSA  +
Masa120 g  +
Masa jagód1,52 g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
Obsada gron1,7 szt.  +
OdmianaTraminette  +, Joannes Seyve 23.416  + i Gewürztraminer  +
Plennośćniska  +
Wzrostumiarkowany  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20  +
Zawartość kwasów10  +