Oporto
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Linia 20: | Linia 20: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Ceniona w niemal całej Europie odmiana winnicza. Jenakże ze zwględu na niezbyt wysoką mrozoodporność może w polskich warunkach być uprawiana jedynie w cieplejszych rejonach kraju jako nasadzenia amatorskie.<bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Vanek-1995</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> | Ceniona w niemal całej Europie odmiana winnicza. Jenakże ze zwględu na niezbyt wysoką mrozoodporność może w polskich warunkach być uprawiana jedynie w cieplejszych rejonach kraju jako nasadzenia amatorskie.<bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Vanek-1995</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> | ||
+ | |||
+ | == Choroby == | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Cięcie == | ||
+ | |||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Blauer Portugieser, Kekoporto, Portugalska Niebieska, Portugalske Modre, Portugieser. | Blauer Portugieser, Kekoporto, Portugalska Niebieska, Portugalske Modre, Portugieser. | ||
+ | |||
== Literatura == | == Literatura == | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
+ | |||
+ | == Zdjęcia == | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 21:43, 17 lut 2010
Oporto | |
---|---|
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 14 mm mm |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | czarne |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Ceniona w niemal całej Europie odmiana winnicza. Jenakże ze zwględu na niezbyt wysoką mrozoodporność może w polskich warunkach być uprawiana jedynie w cieplejszych rejonach kraju jako nasadzenia amatorskie.[1] [2] [3]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Blauer Portugieser, Kekoporto, Portugalska Niebieska, Portugalske Modre, Portugieser.
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Zdjęcia
Fakty o Oporto — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Austria + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Oporto + |
Rozmiar jagód | 14 mm mm + |
Sat | 2.500 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |