Marquette
Z Winogrona.org
Grapeseater (dyskusja | wkład) (→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów) |
||
Linia 176: | Linia 176: | ||
Plik:Marquette-krz1.JPG|Marquette - krzew 24/09/2015; foto: ZbyszekB | Plik:Marquette-krz1.JPG|Marquette - krzew 24/09/2015; foto: ZbyszekB | ||
Plik:Marquette-krz2.jpg|Marquette - krzew 9/10/2015; foto: ZbyszekB | Plik:Marquette-krz2.jpg|Marquette - krzew 9/10/2015; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:DSC7808.JPG|fot.Andrzej Kalemba | ||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 09:07, 18 lip 2016
Marquette | |
---|---|
![]() Marquette grono, fot. dziadek2 | |
Rodzice | MN 1094 x Ravat 262 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 90 g |
Rozmiary jagód | 11 mm |
Masa jagód | 1,14 g |
SAT | 2650-2700 |
GDDC | [[gddc::1100 (1)]] |
Termin dojrzewania | 25.09-10.10 |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 25 °Bx |
Zawartość kwasów | 12 g/l |
Opis
Szczep wprowadzony i opracowany przez University of Minnesota MN 1211 wybrana w 1994 roku jako jedna z 2-ch sadzonek . Wcale nie wymaga okrywania na zimę(Polska), może przetrwać w temperaturach -35 stopni bez poważnych uszkodzeń. Średni poziom cukru 24-26 ° Brix ; kwasy około 12g/l. Dojrzewa na kilka dni przed Frontenac. Zalecana (przez UM) odmiana dla północnych regionów Ameryki i Europy. Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych.
Wydajność odmiany wg. University of Minnesota to ok. 4,78 kg z krzewu i ok. 8,5 ton z hektara.
Zobacz też : La Crescent, Frontenac
temat na forum: http://www.winogrona.org/forum/odmiany/topic3984.html
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Marquette • V. vinifera 60.0% • V. riparia 19.2% • V. rupestris 8.1% • V. labrusca 7.5% • V. aestivalis 2.8% • V. berlandieri 2.0% • V. cinerea 0.2%
Parametry
- Iowa(winnica nr1) zbiór 2/09/2010 - grona masa 70g; jagody masa 1,43g; ekstrakt 23,8Brix; ph 3,32; TA 10,95g/l; GDD 2650ºF (1472ºC)
- Iowa(winnica nr2) zbiór 30/08/2010 - grona masa 68g; jagody masa 1,36g; ekstrakt 21,7Brix; pH 3,6; TA 7,8g/l; GDD 2850ºF (1583ºC)
- Iowa(winnica nr3) zbiór 10/08/2010 ekstrakt 20,8Brix; ph 3,35; TA 12,75g/l; GDD 2434ºF (1352ºC)
- SARE/NY/Northeast/Morrisonville
- Chaska/MN 2010 - 2011
- Parametry dojrzewania 2012-2013 - Mazowsze
- Cornell University 2013-2014
- Parametry dojrzewania 2014 - Mazowsze
Monitoring dojrzewania
Wina
czerwone wytrawne strona 21
Dotychczasowe (chociaż raczej jeszcze na małą skalę) testy w polskich warunkach klimatycznych potwierdzają wysoką jakość wina z tej odmiany.
Shelburnevineyard: 2010; ;2011; ;2012; ;2013
Choroby
Wysoka odporność na choroby grzybowe i szarą pleśń
Wg 4-ro letnich badań na uniwersytecie w Minnesocie; w skali 1 do 7; 1 - odporne, 7 - b.podatne
- mączniak prawdziwy : 2,9
- mączniak rzekomy : 1,4
- filoksera liściowa : 2,8
- antraknoza : 65
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Cięcie
Dowolne, owocuje z pierwszych oczek a nawet z wilków.
Synonimy
Literatura
http://www.grapes.umn.edu/Marquette/index.htm
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Marquette.pdf
Linki
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Marquette_(winoro%C5%9Bl)
- http://en.wikipedia.org/wiki/Marquette_(grape)
Opinie na forum
Marquette - struktura kryształu
Multimedia
Comparing and contrasting Vertical Shoot Positioning and Top Vire Cordon Training Systems
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
rozwijające się pąki; ;grono kwiatowe; ;kwiatostany; ;grona; ;grono
Inne zdjęcia
Minnesota: grona;Bredwine:owocujący krzew; ;Nasze Winnice:grono; ; Wikimedia: galeria; ;winorośl.pl: grono; ;Whalebackvineyard: grono; ;terroir.pl: koronka 11/05/2013; ;Winniczka MAGDA : z pąków zapasowych
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
</gallery>
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 4-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 25.09-10.10 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | USA + |
Masa | 90 g + |
Masa jagód | 1,14 g + |
Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
Odmiana | Marquette +, MN 1094 +, Ravat 262 +, MN 1211 +, Frontenac + i La Crescent + |
Rozmiar jagód | 11 mm + |
Sat | 2.650 -2700 + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 25 + |
Zawartość kwasów | 12 + |